Pályázatok, melyekben iskolánk részt vesz

A kedvezményezett neve: Kisvárdai Tankerületi Központ
A projekt címe: EFOP-3.3.5-17-2017-00027, Korszerű iskolai közösségi program megvalósítása a Kisvárdai Tankerületi Központ iskoláiban
A támogatás összege: 149.988.075,- forint
A projekt zárása: 2019. augusztus 29.
A projekt rövid bemutatása, zárása: IDE kattintva megtekinthető.

Élménybeszámoló (napközis tábor)
A Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában 2019. június 17-21-ig megrendezésre került a Kisvárdai Tankerületi Központ által meghirdetett „Korszerű iskolai közösségi program a Kisvárdai Tankerületi Központban” elnevezésű tematikus projekt, napközis tábor. A köznevelési intézményből 11 pedagógus, 1 iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diák és 1 fő önkéntes segítőként vett részt. A tábor helyszíne iskolánk területe volt. A résztvevő gyerekek az 1., 2., 4., 6. évfolyam tanulói voltak. A gyermekek csoportokba voltak beosztva már az első naptól kezdve. Így a hét végére jól összeszokott közösséggé alakultak. Csapatépítés céljából ismerkedő, közösségformáló és önismereti játékokat játszottak. Ezek a feladatok egész héten ismétlődő tevékenységek voltak. A tábor tematikája az őseink nyomában volt, ezért kapta a Csodaszarvas nevet. A tábori napok során többször előkerült az igényesen megszerkesztett Csodaszarvas elnevezésű programfüzet, mely bővítette ismereteiket őseink hagyományairól, rejtvényes feladatokkal szórakoztatta a diákokat.Ehhez szorosan kapcsolódó kézműves foglalkozásként a gyerekek elkészítették saját életfa fakanál bábjukat. Továbbá lehetőségük volt kavicsfestésre, gyöngyfűzésre, medálkészítésre egyéni elképzelések alapján. Az itt elkészült kézműves tárgyakból a hét végén a szülők számára kiállítást rendeztünk az iskola aulájában. Kulturális foglalkozás színházlátogatás volt, melyet a helybeli Művelődési Házban tekintettünk meg. Az előadás címe: Holle anyó. A tanulók szórakoztatásáról gondoskodott még Patai Anna ifjú énekesnő. Elődeink életébe nyerhettek bepillantást a filmvetítés, könyvtári foglalkozás, múzeumlátogatás alkalmával. A Budapestről érkező drámapedagógus csoportfoglalkozásával fejlesztette a gyermekek kooperatív képességeit, érzékenységüket egymás felé, és együttműködő készségüket. A résztvevők mozgás- és sportolási igényét a változatos eszközök, a meghívott aerobic edzők, és Katus Attila biztosította. Szórakoztató formában fejlődött a gyermekek mozgáskultúrája, kézműves készsége. Erősödött nemzeti identitásuk, csiszolódott anyanyelvi készségük. Hasznosan és tartalmasan kezdődött a résztvevő diákoknak a 2019-es nyár.

Élménybeszámoló (bentlakásos tábor)
Cél: Értékes szabadidős tevékenység biztosítása. A személyiség-és készségfejlesztés bővítése. Az élményalapú tanulás kiszélesítése. Területi és szociokulturális hátrányok mérséklése. A gyerekek bevonása az aktív mozgásba, a mozgás szerepének tudatosítása az egészség megőrzésében. Kresz szabályok megismerése, kiemelten a gyalogos –és kerékpáros közlekedés tudatosítása.
A bevont célcsoport: A program célcsoportja a köznevelési intézményünk tanulói, kiemelten a 3., 5. és 7.évfolyam tanulói. Összesen 95 tanuló. A köznevelési intézmény 7 pedagógusa.
A megvalósult szakmai feladat leírása, tapasztalatok:
A program megvalósulására 2019-06-17 - 2019-06-22. került sor. Helyszíne: 4 Éjszaka Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium. 1 éjszaka Vásárosnamény Babus Jolán Középiskolai Kollégium.
Tematika: Közlekedés, KRESZ, Sport és egészségre nevelés
Hétfő reggel 9 órakor elfoglaltuk a szállásunkat. Programnyitásként a nevelők köszöntötték a Csodaszarvas program résztvevőit. A gyerekeket 5 csoportba osztottuk, majd a heti programterv ismertetésére került sor. Csapatépítés céljából ismerkedő, közösségformáló és önismereti játékokat játszottak. Ezek a feladatok egész héten ismétlődő tevékenységek voltak. A mozgás és az egészséges életmód napi rendszerességgel szerepelt a programok között. Változatos sporteszközökkel, feladatokkal és helyszínekkel tettük szerethetőbbé a sportot. A meghívott aerobik edző és Katus Attila vezetésével a közös torna felejthetetlen élmény maradt a gyerekek számára. Katus Attila életmódtanácsokkal ösztönözte a gyerekeket az egészséges életmódra, étkezésre. Erősítette önbizalmukat, és rendszeres mozgásra motiválta őket. A hét folyamán többször is örömmel vettük kézbe a Csodaszarvas programfüzetet, melynek feladatai minden korosztálynak érdekes és gondolkodtató perceket szereztek. Kreativitásukat a változatos kézműves foglalkozások keretében fejlesztettük. A gyöngyfűzés, során a gyerekek egyedi elképzelései valósultak meg. Aszfaltrajzversenyen ötletes alkotások születtek. A lufifújó verseny felszabadult perceket szerzett. Szerdán a Várkerti Stadionban az U14-es bajnoki labdarúgó mérkőzés megtekintése feledhetetlen élményt nyújtott. Szórakoztató-és kulturális kikapcsolódást nyújtott Patai Anna koncertje és a Holle anyó című bábelőadás. Pénteken tartalmas kirándulást töltöttünk el Sárospatakon a Rákóczi várban. Az Életerő, egészség program erőnléti edzésre invitálta a gyerekeket. Vásárosnaményban szálláshelyünk elfoglalása után értékeltük a heti programot. Meghallgattuk a gyerekek véleményét. Felhívtuk a figyelmet a mozgás egészségmegőrző szerepére, fontosságára. Zárásként egy vidám hangulatú „Eszméletlen divatbemutatóval” zártuk az estét. Szombaton Vásárosnaményban a Szilva Wellness-és Termálfürdőben fürödhettek, úszhattak a gyerekek.
A megvalósult szakmai feladat hasznosulása:
A tábor hasznos és eredményes volt. Az aktív részvételen alapuló, értékteremtő szabadidő eltöltésén keresztül elősegítette a gyermekek pozitív hozzáállását a sporthoz, az egészséges életmódhoz. A tábor alatt baráti kapcsolatok, közösségek alakultak ki, akikben később is igényként jelentkezik a szabadidő tartalmas eltöltése, közös sportolás. A csoportos tevékenységek fejlesztették a együttműködést, csapatmunkát, a szabályok betartását. A kresz szabályok tudatosításával elősegítettük a balesetmentes közlekedést, ami nyár elején különösen fontos. A kézműves foglalkozásokon fejlődött kreativitásuk, a sportfoglalkozások tudatosították bennük a mindennapi mozgás egészségre gyakorolt pozitív hatását. Nagyon sok olyan gyerek vett részt a táborban, akik először voltak távol szüleiktől több napig. Ez fejlesztette önállóságukat, kitartásukat, erősítette önbizalmukat. Megkönnyítettük a szülők számára a nyári gyermekfelügyeletet.
Képek a Kölcsey Ferenc Tagintézményben megvalósult programokról:
A projekt megvalósításakor készült további fotók IDE kattintva érhetők el.