KÜLÖNLEGES FARSANG AZ EÖTVÖS-BEN

--------------------------------------------------------------
A MAGYAR KULTÚRA NAPJA 2021-BEN
1989 óta minden év január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját.
Kölcsey Ferenc – a kézirat tanúsága szerint – 1823-ban ezen a napon fejezte be, tisztázta le "a magyar nép zivataros századaiból" vett példákra épített költeményét, a Himnuszt, Szatmárcsekén.
Nem lett piros betűs ünnep, de a legtöbb helyen, iskolában, könyvtárban, faluban, városban valamiképpen megemlékeznek Kölcseyről, a Himnuszról és a magyar kultúráról.
Iskolánkban évek óta a diákönkormányzat felkérésére könyvtárosunk, Orbán Tamás tanár úr lelkesen állít össze rejtvényes, érdekes feladatsorokat, amellyel a hetedik évfolyam osztályainak képviselői mérik össze ismereteiket.
A mostani alkalommal az értékelésben Konczné Kelemen Ildikó tanárnő, a humán munkaközösség vezetője, dr. Siposné Szilágyi Ildikó tanárnő, a diákönkormányzat felnőtt segítője, Baráth Lili, a diákönkormányzat elnöke és Gyöngyösi Bence a diákönkormányzat titkára vettek részt.
A feladatok között szerepelt a teljesség igénye nélkül, szerző – mű párosítás, szereplő – mű felismerése, kultúrtörténeti totó, rokonértelmű szólások párosítása, hungarikumok keresése, idézetek felismerése.
A legtöbb pontot szerző 7. d osztály csapata a „Legolvasottabb csapat” címet, a 7. c osztályos versenyzők a „Legügyesebb csapat” címet, míg a 7. a osztályosok a „Legösszetartóbb csapat” címet nyerték el.
Az osztályaikat képviselő tanulók:
7. a osztály: Horváth Vanda, Kazsuk Nóra Amira, Medve Hanna Viktória, Nagy Zsombor
7. b osztály: Haga András Benjamin, Molnár Ádám Károly, Fejes Milán János
7. c osztály: Kiss Patrícia, Simon Jójárt Kevin, Szakács Mézia, Voloscsuk Emília
7. d osztály: Botos Zsófia, Illés Boglárka, Laczkó Boglárka, Varga Sára
--------------------------------------------------------------

In Memoriam Tajdi Éva Anna

„ Van, akinek az a sorsa, hogy örökké a szívedben maradjon, még ha távozik is az életedből!” /Beca Lee/

Mindannyiunk életében előbb vagy utóbb bekövetkezik, hogy elvesztünk valakit, aki fontos nekünk, akit szerettünk. Ilyenkor nehéz kapaszkodót találni, hogy elviseljük a ránk nehezedő fájdalmat. Az Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola valamennyi dolgozója és diákja is átélte ezt a szívszorító érzést, amikor 2021. január 6-a reggelén tragikusan szomorú hírt kaptunk: január 5-én elhunyt Tajdi Éva Anna iskolánk matematika-kémia szakos tanárnője, felsős intézményvezető helyettes.
Emlékezzünk!
Az egész életére kiható útmutató példákat a családjától kapta: nagyszüleitől, pedagógus szüleitől és azoktól az emberektől, akik embert formáló környezetet jelentettek számára.
1981-ben a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán matematika- kémia szakon szerzett diplomát. Szeretett iskolájában kezdte oktató- nevelő munkáját óriási lelkesedéssel, alapos szakmaisággal, nagyfokú gyermekszeretettel. Szakmai tudásával, emberségével, segítőkészségével tiszteletet és elismerést vívott ki a tanulók, a szülők és a kollégák körében. Több évtizedes osztályfőnöki munkája, valamint szaktárgyi tanítása során kitűnő pedagógiai érzékkel nevelte, formálta, oktatta a tanulóifjúságot, felkarolta a lassabban haladókat, gondozta a tehetséges gyerekeket. Számtalan megyei és országos versenyen értek el kimagasló eredményt tanítványai. Több éven keresztül megyei kémia szaktanácsadóként segítette térségünk pedagógusainak munkáját. Kimagasló szakmaisága folyamatos önképzéssel párosult. 2014-ben kémiából egyetemi szintű végzettséget szerzett, majd szakvizsgázott, közoktatás-vezetői diplomát vehetett át.
Az utóbbi tíz évben intézményvezető helyettesként koordinálta a felsős munkaközösségek munkáját, szeretett iskolája jó hírnevének öregbítésén dolgozott. Elhivatottsága, alázatossága példaértékű volt. Olyan ember volt, aki nem csupán hivatásnak, hanem az élet örömforrásának tekintette pedagógiai tevékenységét. Mindent megtett a kiegyensúlyozott munkahelyi légkör és az őszinte emberi kapcsolatok kialakításáért. Munkáját iskolai és városi szinten is elismerték. Két alkalommal az „Év tanára” elismerésben részesült. Vásárosnamény Város Önkormányzata a „Köz- Szolgálatért” kitüntetéssel ismerte el áldozatos munkáját. Negyven év tanítás után ez évben készült nyugdíjba vonulni, hogy több időt tölthessen szeretett családjával. Sajnos a sors felül írta ezt a kívánságát, a boldog nyugdíjas évek nem adatnak meg számára.
Egy latin nyelvű sírfelirat így szól: ABIIT, NON, OBIIT! Nem meghalt, elment!
Hisszük: szeretett Évánk nem halt meg, csak elment.
Fekete István szerint: „Egy ember addig él, amíg emlékeznek rá.” Sokan vagyunk, akik szerettük ŐT, akik soha nem felejtjük megnyugtató hangját, ismerős mozdulatait, mosolyát, kedves lényét. Tajdi Éva Anna szívünkben, gondolatainkban örökké él!
Fájó szívvel, de most el kell engednünk egy kiváló embert és tanárt. Márai Sándor szavai segíthetnek ebben: “Utolsó leheletemmel is köszönöm a sorsnak, hogy ember voltam, és az értelem szikrája világított az én homályos lelkemben is. Láttam a földet, az eget, az évszakokat. Megismertem a szerelmet, a valóság töredékeit, a vágyakat és a csalódásokat. A földön éltem és lassan felderültem. Egy napon meghalok: s ez is milyen csodálatosan rendjén való és egyszerű! Történhetett velem más, jobb, nagyszerűbb? Nem történhetett. Megéltem a legtöbbet és a legnagyszerűbbet, az emberi sorsot. Más és jobb, nem is történhetett velem.”

--------------------------------------------------------------
Tanköteles tanuló külföldre távozásának bejelentése
A 2020. január 1-jén hatályba lépő jogszabályváltozások alapján abban az esetben, ha az óvodaköteles korú gyermek vagy tanköteles korú tanuló külföldön teljesíti óvodakötelezettségét/tankötelezettségét, ezt be kell jelenteni az Oktatási Hivatal számára – a köznevelési intézmény értesítése mellett. A bejelentéssel kapcsolatos tudnivalók ITT érhetők el.

A Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanévnyitó ünnepségéről készült összeállítás (2020. 09. 01.):


A zene világnapján készült összeállítás (2020. 10. 01.):


Karácsonyi hangulatban 1. rész - Az Alapfokú Művészeti Iskola növendékeinek és tanárainak műsora
A videó megtekintésehez kattintson IDE

Karácsonyi hangulatban 2. rész - Az iskolarádióban elhangzott műsor videófelvétele
A videó megtekintésehez kattintson IDE