Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola
és
Alapfokú Művészeti Iskola
"Az élet viharaival szemben olyan légy, mint a madár, amely, ha
a fát kivágják alóla,
nem a mélybe zuhan, hanem a magasba száll."
(Eötvös József)
 * 

2018 - 2019. tanév

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
(forrás: Wikipedia)
Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 29. magyar és a 49. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése. Agyonnyomjuk a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel.
(forrás: fna.hu/afoldnapja)
Iskolánk 2. c osztályos tanulói (Boda Istvánné és Filep Gáborné tanító nénik vezényletével) által előadott műsorról készült képek megtekintéséhez kattintson ide.

„Jövőnk a tét – hulladékokról okosan!”

A Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület „Jövőnk a tét – hulladékokról okosan!” címmel, 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdetett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei általános iskolás tanulók számára. A vetélkedő 2019. január 28-tól 2019. március 29-ig tartott. A vetélkedő két elektronikus fordulóból és egy személyes döntőből állt. Iskolánk három csapata 32 csapattal mérte össze tudását. A Kalandozók csapatát Balázs László, Fábián Balázs, Király Lilla, Kovács Emília és Vincze János erősítette. A Mágusok csapatának tagjai Farkas Bence, Gulyás Lili, Illés Gábor, Losonczi Vivien és Nagy Mátyás volt. Az Életrevalók csapata meghívást kapott a döntőbe; Faragó Fruzsina, Kóróczki Dóra, Liba Liliána, Siti Zsanett, Takács Flóra Éva szereplésével. Czető-Koncz Kristóf, Nagy Péter és Vass Lilla tanulók pedig a szervezésben segítettek. Első helyezést értek el tanulóink.
A döntő napján ellátogathattak tanulóink az Orosi Hulladéklerakó Központba, ahol tájékozódhattak a hulladékok korszerű begyűjtéséről, feldolgozásáról, és a már használt termékek újrahasznosításáról. A döntő után Tivadaron a Szabadidő Központban kétnapos programon vettek részt, amelynek része egy Szatmár-Beregi tanulmányi kirándulás és egy szemléletformáló tréning volt.
A verseny és a tábor lehetőséget adott a diákjaink számára, hogy megismerjék a hulladékgazdálkodás jelentőségét, a hulladékok szelektív gyűjtését, felismerjék saját felelősségüket és azt, hogy ők maguk mit tehetnek a tisztább, élhetőbb környezetük érdekében.
Köszönjük szépen a lehetőséget és az új ismereteket a szervezőknek; Toldi Zoltánnak, Inántsy Pap Sándornak és Simon Mariannak.
A képek megtekintéséhez kattintson ide.

Március 22-én a Víz Világnapját ünnepeltük

Rendhagyó, különleges műsorral készült a 6. c osztály. A Víz Világnapja alkalmából Takács Sándor osztályfőnök által összeállított és betanított műsorban a 2019-es világnap szlogenje elevenedett fel a hallgatóság számára: Vizet mindenkinek!
Ez alkalomból térségünk "hírességeiről", a tiszavirágról is hallhattunk néhány gondolatot, csakúgy, mint az elmúlt év egyik nagy kataszrtófahelyzetésről, a fokvárosi vízhiányról.
A képek megtekintéséhez kattintson ide: Víz Világnapja

Megemlékezés az 1848. március 15-i forradalom hőseiről

Intézményünkben idén is méltó módon emlékeztünk meg az 1848. március 15-i forradalom hőseiről.
2019. március 13-án (szerdán) a 2. órában az alsó, míg a 4. órában a felső tagozat emlékezett meg a reformkor nagy hőseiről.
Az ünnepi emlékműsort idén három osztály a 6.B, a 7.A és a 7. C osztály válogatott tanulói adták, Bordásné Szilágyi Eleonóra tanárnő és Orbán Tamás tanárúr szervezésében. A műsorban mintegy 20 tanuló vett részt, akik különböző műfajokkal színesítették műsorunkat. A megemlékezés tartalmazott színvonalas szavalatot, ének és táncprodukciót, valamint felidéztük a március 15-i események főbb programpontjait a műsorban részt vevő tanulók segítségével. Köszönet mindenkinek, akik a műsor betanító pedagógusokon kívül segítséget nyújtottak az emlékműsor sikeres és zökkenőmentes lebonyolításában.
A képek megtekintéséhez kattintson ide: Emlékműsor

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe …”
Az Eötvös-hét margójára

„Hagyomány az, ami él a múltból, kapcsolódik a jelenhez és folyamatosan bővül a jelen múlttá válása által.”
Ezek a gondolatok az egész névadóhetünket behálózták, hiszen az évtizedek óta szervezett rendezvénysorozat évről évre gazdagítja ismereteinket, életünket, emléknyomot hagy bennünk.
A hét első napján hű tanítványként tisztelegtünk báró Vásárosnaményi Eötvös József emléke előtt, és az iskolaépület építésének 40. évfordulója alkalmából képviselőink osztálynévsorokkal ellátott szalagot kötöttek az intézmény zászlójára, majd fejet hajtottunk a névadó szobra előtt. Délután az osztályközösségek küldöttei a Diákközgyűlésen elmondták az iskolai élettel kapcsolatos észrevételeiket és ötleteiket. Kedden délelőtt a tanulmányi versenyeken szép eredményeket elért társainkat jutalmaztuk, délután pedig ügyes kezű alsó tagozatos rajzolók a „Csodálatos állatvilág” témakörben készíthették el pályamunkáikat.
A szünetekben a farsangi felvételeket nézve nosztalgiázhattunk.
Szerdán ifjú tollforgatók próbálgatták szárnyaikat az Eötvös-Teaházban, míg csütörtökön az Eötvös-kupa versenyei mellett "A honfoglalók hagyatéka" című időutazó interaktív előadáson vehettek részt az érdeklődők a szervezők mellett Ábrán Andrással, a Keleti Gyepű Hagyományőrző Íjász Egyesület alvezérével.
Péntek délután a „Zöld kertészek délutánján” tevékenykedhettünk iskolánk zöldövezetének frissítéséért. A szorgos kiskertészek több mint száz cserép virággal tették szebbé környezetünket.
A programjaink nem lehettek volna ilyen emlékezetesek, ha nincs az a határtalan összefogás, segíteni akarás, amely ezen a héten is jellemezte iskolánk közösségét.
Tisztelet, hagyomány, értékek – ez a három szó jelenti számunkra - így visszatekintve - az Eötvös József tiszteletére rendezett hetet.

A házi tanulmányi versenyek eredményei megtekinthetők itt: Eredmények
A képek megtekintéséhez kattintson ide: Eötvös-hét 2019.

Jubileumok, számok, sikerek!

A február 15-én megrendezett Zrínyi /Gordiusz Országos Matematikaverseny megyei fordulójának eredményhirdetésére március elsején került sor iskolánkban. 77 általános iskolai tanuló és 19 középiskolai diák vehetett át díjat kimagasló eredményéért.(általános iskola 1-10; középiskola 1-3; szakközépiskola 1. helyezettjei) Az Eötvös iskola több versenyzője kimagaslóan teljesített. Az eltelt 28 év egyikén sem ált még a dobogó legfelső fokán 3 gyermek iskolánkból. Nagyon készültünk erre a versenyre, szabadidőben is sok időt fordított a gyakorlásra gyermek, pedagógus egyaránt. Igaz minden évben ezt tettük, de a jubileumi évforduló még inkább megsokszorozta a tenni akarást. Melyek ezek az évfordulók? 40 éve nyilvánították várossá Vásárosnaményt, 40 éve adták át iskolánk központi épületét. 30 éve indult útjára a Zrínyi verseny, igaz első két évben még csak Kecskeméten és Bács Kiskun megyében került megrendezésre. Ezt követően lett országos, így 28 éve kapcsolódhattunk mi is, így lett városunk, iskolánk versenyhelyszín. Fontosnak tartjuk a matematika népszerűsítését, számunkra a megmérettetés valamint a díjkiosztó napja a matematika ünnepe.

Versenyzőink legjobb eredményei:
1. hely
Farkas Míra Zsanna 2. o. /Felk.: Boda Istvánné/
Varga Dániel 3. o. /Felk.: Nagyné Szabó Henrietta/
Nagy Nándor Botond 8. o. /Felk.: Székelyné Apáti Rita/
2. hely
Tar Zsombor 6. o. /Felk.: Kondor Éva/
5. hely
Dér Bence 3. o. /Felk.: Nagyné Szabó Henrietta/
6. hely
Kóróczki Dóra 7. o. /Felk.: Konczné Sugta Lívia/
7. hely
Kolozsvári Zalán Ottó 2. o. /Felk.: Boda Istvánné/
Kajdy Balázs 4. o. /Felk.: Bíró Éva/
Simon-Jójárt Kevin 5. o. /Felk.: Dr. Karászi Zsoltné/
8. hely
Laczkó Boglárka 5. o. /Felk.: Dr. Karászi Zsoltné/
9. hely
Magyar Dávid 4. o. /Felk.: Bíró Éva/
10. hely
Kósa Krisztián 3. o. /Felk.: Nagyné Szabó Henrietta/

Az évfolyamonkénti, iskolánkénti 3 legeredményesebb tanuló pontszáma adta a csapatverseny eredményét. Csak az első helyezett csapatok lettek jutalmazva, de minden évfolyam legjobbjának a pontszáma az iskola teljesítményét növelte.

Legeredményesebb csapataink:
1. hely
Dér Bence, Kósa Krisztián, Varga Dániel 3. o. /Felk.: Nagyné Szabó Henrietta/
2. hely
Laczkó Boglárka, Simon-Jójárt Kevin, Voloscsuk Emília 5. o. /Felk.: Dr. Karászi Zsoltné/
Csíkos Noel Zsolt, Nagy Nándor Botond, Togyeriska Krisztina 8. o. /Felk.: Székelyné Apáti Rita/
3. hely
Bertics Lelle, Farkas Míra Zsanna, Kolozsvári Zalán Ottó 2. o. /Felk.: Boda Istvánné, Németh Erika/
Herczku Julianna, Kajdy Balázs, Magyar Dávid 4. o. /Felk.: Bíró Éva/
Gyöngyösi Bence, Kósa Jázmin Réka, Tar Zsombor 6. o. /Felk.: Kondor Éva/
6. hely Liba Liliána, Kóróczky Dóra, Takács Flóra Éva 7. o. /Felk.: Konczné Sugta Lívia/

Nagy örömünkre az iskolák közötti versenyben elsők, így a vándorserleg őrzői lettünk egy évre. A Matematikában Tehetséges Tanulókért Alapítvány elismerésben részesítette Boda Istvánné, Nagyné Szabó Henrietta, Székelyné Apáti Rita felkészítő nevelőket. Az országos döntőbe 19 diák kapott meghívást megyénkből. Közülük 4 fő iskolánk tanulója: Farkas Míra Zsanna, Varga Dániel, Nagy Nándor Botond, Tar Zsombor.
A díjkiosztót iskolánk tanulóinak fellépései, műsorszámai színesítették: Kósa Krisztián szóló ének, énekkar /Dr. Balogh Zoltánné/, mazsorett csoportok /Fekete Istvánné/, Moldovai és Sárközi táncok /Tihor Krisztián/.

Köszönjük a segítséget a rendőrségnek a polgárőrségnek, az iskolaorvosnak és a védőnőnek.
Elismerés illeti a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola minden dolgozójának a munkáját.

A képek megtekintéséhez kattintson ide: Zrínyi/Gordiusz 2019.

Farsangoltunk

A hagyományoknak megfelelően az idei farsangot is a végzős osztályok keringője nyitotta meg. Rendhagyó módon a tanári karból verbuválódott néptánc együttes is megmutatta tánctudását, mellyel már korábban, a novemberi Eötvös bálon is nagy sikert értek el. A táncos produkciókat iskolánk mazsorett csapata zárta.
A farsangon a kisebbek ismét kitettek magukért, ötletesebbnél ötletesebb jelmezbe bújtak, melyeket a megválasztott "hercegi pár" előtt mutattak be két bohóc felvezetésével.
A képek megtekintéséhez kattintson ide: Farsang 2019.

Közös karácsonyi gyertyagyújtás

Sok éves hagyomány intézményünkben, hogy valamennyi diák, pedagógus és iskolánk többi dolgozója a megérdemelt téli szünet előtt összegyűlünk a hatalmas fenyő körül, hogy együtt töltsünk néhány meghitt percet munkahelyi szeretteink körében, elénekeljünk vagy meghallgassunk közösen egy-két karácsonyi éneket, együtt gyönyörködjünk az ünnep fényeiben.
A gyermekközösségek és a diákönkormányzat képviselőinek közös gyertyagyújtását, az alkalom meghittségét és ünnepélyességét dr. Balogh Zoltánné tanárnő és énekkara, a 8. c és 8. d osztályok önkéntesei, továbbá Kósa Krisztián 3. c osztályos, Laczkó Heidi, Magyar Dávid 4. b osztályos, Baráth Lili 4. c osztályos, Laczkó Boglárka és Veres Zsolt 5. d osztályos, Fehér Luca 7. a osztályos, Czap Boglárka 8. c osztályos, Borbás Petra, Csekő Réka, Kolozsvári Aténa és Losonczi Vivien Vanda 8. d osztályos tanulók, valamint Tamás Andrea tanárnő és dr. Siposné Szilágyi Ildikó tanárnő s egítő munkája egészítette ki. A nemrég nyugdíjba vonult Koncz Csaba tanár úr szavalata tette még ünnepélyesebbé ezt a napot.
A képek megtekintéséhez kattintson ide: Karácsony 2018.

Mézeskalácssütés és kézműves foglalkozás

2018. december 11-én iskolánkban az alsó tagozatos diákjainknak mézeskalácssütést szerveztek a tanító nénik. A szülők és a konyhai dolgozók által készített tésztát nyújtották, formázták, díszitették a kis kukták. Az iskola auláját karácsonyi illatok töltötték meg.
Délután a Balázs József Könyvtár és a Művelődési Ház kiállító termében diákjaink kézműves foglalkozáson valósíthatták meg kreatív ötleteiket!
A program az EFOP 3.1.5-16–2016–00001 „A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása” pályázat megvalósuló eleme volt.
A programsorozatról készült fotók: Mézeskalácssütés és kézműves foglalkozás 2018.

2018 november - egészségnevelési hónap

Iskolánkban több éve hagyomány, hogy november az egészségnevelés hónapja. Ebben a tanévben is sok színes programban vehettek részt gyermekeink az egészségnevelés jegyében. A hónap elején az osztályok jelentős mennyiségű cserepes virággal díszítették osztálytermüket és az emeletet, s tették ezáltal szebbé környezetüket.
Programunkat az egészséges táplálkozással kapcsolatos, ötletes plakátok készítésével folytattuk. Az osztályfőnökök irányításával az egész iskola apraja-nagyja jobbnál jobb plakátokkal hívta fel a figyelmet arra, hogyan táplálkozhatunk egészségesen. Az elkészült alkotásokat kiállítottuk az aulában, ahol a gyermekek érdeklődéssel nézegették egész hónapon át az oktató jellegű képeket. Voltak olyan lelkes osztályok, akik több ilyen munkát is készítettek.
Nagyné Varga Krisztina iskolai védőnő a 7-8. évfolyam számára tartott interaktív előadást az egészséges táplálkozásról. A résztvevő tanulók érdekes és hasznos információkat hallhattak, s egy játékos vetélkedő keretében adhattak számot tudásukról. Nagy sikert aratott a magvak felismerése, de a totót, a keresztrejtvényt is szívesen oldották meg az osztályok képviselői. Az 5-6. évfolyam számára dietetikus szakember tartott előadást erről a témáról.
Filmvetítéssel egybekötött drog-prevenciós előadáson vehettek részt a 7-8. évfolyam tanulói Orbán Tamás tanár úr vezetésével, 5-6. évfolyam tanulói pedig Filep János szociális munkás vezetésével. Csoportokban egy totó kitöltésével mélyíthették el az előadáson elhangzott információkat.
A konyhai higiéniás ismeretekről és a konyhai eszközök biztonságos használatáról szóló foglalkozásokon is aktívan szerepeltek tanulóink. A nagyon jó hangulatban zajlott előadáson Kósa László és Kósa Bertalan volt segítségünkre. A gyerekek sok érdekes dolgot halhattak és a témával kapcsolatos kérdéseket is tehettek fel. Az előadók ellenőrző kérdésekkel győződtek meg róla, mennyire figyeltek a tanulók.
Egy délelőtt zöldség- és gyümölcs, illetve gyümölcslé kóstolás tette frissebbé a napot. A gyermekek szívesen kóstolták a frissen készített salátákat, gyümölcsleveket. A zöldség- és gyümölcskarneválon ötletes, színes figurák készültek különféle zöldségekből, gyümölcsökből. A kreatív gyermekek barkácsolással, faragással szebbnél szebb figurákat alkottak. A műveikből készült kiállítást még napokig csodálhattuk. Az alsós gyermekeknek a lelkes szülők segítettek. E remekművek is az aulában kerültek kiállításra.
Az évfolyam bajnokságok a testnevelő tanárok irányításával folytak. Fiú foci, lány foci, kosárlabda, kézilabda bajnokságokon mérték össze ügyességüket az osztályok. Vöröskeresztes bázisiskolaként az egészségnevelési hónap keretében rendeztünk zenés gimnasztikát az 5-6. évfolyam számára. Fekete Istvánné tanítónő vezetésével. Vöröskeresztes bázisiskolaként újra gyűjtöttünk a Vöröskereszt számára. A tagdíjak befizetésével hozzájárultunk a Vöröskereszt munkájához.
Gyűjtöttünk karácsonyi adományokat a rászorulóknak, illetve csokigyűjtést is szerveztünk azoknak a gyerekeknek, akik az ünnepeket sajnos kórházban töltik. E mozgalmas hónap hozzájárult ahhoz, hogy gyermekeinkben alakuljon ki az egészséges életmód iránti igény, a mozgás szeretete, az empátia embertársaink iránt. Az egészségnevelési hónap egyes programjaival bekapcsolódtunk az EFOP-1.8.5-17 Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok c. pályázatba.
A hónap szervezői voltak: Boldy Szilvia tanárnő, Gulyásné Csohány Katalin tanítónő, Szucsányiné Magocsa Edit tanítónő. Köszönet minden résztvevő osztályfőnöknek, pedagógusnak, szülőnek, és mindenkinek, aki segítette a programok lebonyolítását!
A programsorozatról készült fotók: Egészségnevelési hónap 2018.

Sikeres volt az Eötvös Bál

Tisztelt Szülők! Tisztelt Támogatók!
Ezúton is szeretnénk megköszönni, hogy Jótékonysági bálunk résztvevői, támogatói voltak. Köszönjük a támogató tikettek vásárlását, a felajánlásokat, tombola ajándékokat. Célkitűzéseink megvalósításához 2.100.000.-Ft-tal járultak hozzá. Ezen összeg nettó bevételt jelent.
Köszönet és elismerés illeti a gyermekekért összefogó felnőtteket!
Szabó Zoltán
intézményvezető

Sikerek a Bolyai Magyar nyelv és irodalom Csapatverseny megyei döntőjén

A Bolyai Csapatverseny megyei fordulóját magyar nyelv és irodalom tantárgyból 2018. november 9-én rendezték meg 3-8. osztályos tanulóknak. A 4 fős csapatok nagy lelkesedéssel készültek a megmérettetésre. Az izgalmas versenyt követően az ünnepélyes eredményhirdetésre november 22-én Kisvárdán, a Művészetek Házában került sor.

Diákjaink eredményei:

3. évfolyam
2. hely "Nyerő négyes"
(Bodó Laura, Szabó Dorina Csenge, Csatlós Dorka, Varga Dorka),
felkészítő: Simon Edit Ildikó
3. hely "A természet emberei"
(Kósa Krisztián, Dér Bence, Varga Dániel, Tóth Botond),
felkészítő: Illésné Szombathy Katalin

4. évfolyam
5. hely "Okos unikornisok"
(Farkas Dóra Luca, Hercku Julianna, Gyurkó Kinga, Katona Lilla),
felkészítő: Fedor Gabriella

5. évfolyam
6. hely "4NGúzok"
(Simon-Jójárt Kevin, Voloscsuk Emília, Szakács Mézia, Balogh Attila),
felkészítő: Győri Katalin
A díjátadón készült képek a Galériában megtekintehtők.

Sikerek a Bolyai Matematika Csapatverseny megyei döntőjén

2018. október 12-én közel 1000 diák dolgozott együtt egy csapatért, egy célért. Az erdményhirdetésen, melyre október 24-én került sor, évfolyamonként a 6 legeredményesebb csapat jutalmazására került sor, az országos versenyen az első helyezettek képviselhetik megyénket. A díjátadó műsort fellépők is színesítették. Tihor Dóra moldvai dallamokat adott elő Auksz György és Soós János kíséretével. Kósa Krisztián tanuló, aki maga is a versenyzők között volt, a Hooligans Küzdj az álmodért dalát énekelte el. Az Adagio zeneművet Auksz György szintetizátor és Soós János trombita előadásában hallgatta meg a közönség, az ünnepséget Tihor Krisztián és Tihor Dóra szatmári tánca zárta.
A Bolyai verseny országos szervezői minden évben tanári fődíjat ítélnek oda annak a pedagógusnak, aki évente több csapatot is felkészít a versenyre, illetve kimagasló eredményt is elér csapata. 2018-ban a Bolyai-díj tulajdonosa Sultészné Gyüre Enikő lett.

Diákjaink eredményei:

3. évfolyam
5. hely "Best Forever"
(Luka Lili Jázmin, Kosztel László Levente, Túróczi Anna),
felkészítő: Nagyné Szabó Henrietta
4. hely "Tudorkák"
(Varga Dániel, Kósa Krisztián, Szabó Dorina Csenge, Deák Hunor),
felkészítő: Nagyné Szabó Henrietta
4. évfolyam
5. hely "Sirályok"
(Kántor Koppány, Magyar Dávid, Lapos Tibor),
felkészítő: Bíró Éva
2. hely "Chita Girls"
(Herczku Julianna, Farkas Dóra Luca, Palágyi Kamilla, Laczkó Heidi),
felkészítő: Bíró Éva
1. hely "Lili és a Fiúk"
(Baráth Lili, Kajdy Balázs, Szigeti Zsolt, Huszti Lóránt),
felkészítő: Bíró Éva
5. évfolyam
1. hely "Villámszámolók"
(Balogh Attila, Lengyel Péter, Orosz Sándor Zoltán, Simon-Jójárt Kevin),
felkészítő: Dr. Karászi Zsoltné
6. évfolyam
5. hely "Számfényvesztők"
(Tar Zsombor, Balázs Borbála, Kósa Jázmin Réka, Gyöngyösi Bence),
felkészítő: Kondor Éva
8. évfolyam
1. hely "3 az 1-ben"
(Ács-Szabó Zsóka, Bancsi Bianka, Nagy Nándor Botond, Togyeriska Krisztina),
felkészítő: Székelyné Apáti Rita
A díjátadón készült videóösszeállítás iskolánk YouTube csatornáján elérhető: Bolyai Eredményhirdetés

Második alkalommal került megrendezésre a Bak István emléktorna

Iskolánk volt tanárára, a néhai Bak Istvánra emlékeztünk meg egy műfüves labdarúgó tornán. Intézményünk csapata mellett a Petőfi Sándor Tagintézmény és a Nyírmadai Patay István Általános Iskola focistái küzdöttek meg a kupáért. A nagyon szeles, rossz idő ellenére a gyerekek hősiesen küzdöttek, a meccsek sportszerűen zajlottak.
Eredmények:
Petőfi - Patay 4:1
Patay - Eötvös 3:4
Petőfi - Eötvös 6:3
A kupát, megismételve a tavalyi sikert, iskolánk tagintézményének, a Petőfi Sándor iskola diákjainak sikerült elvinnie, míg az Eötvös a második, a Nyírmadai Patay István Általános Iskola futballistái a harmadik helyen végeztek.
Az emléktornán készült képek megtekinthetők Galériában.

Méltó megemlékezés az '56-os hősökről, a forradalom és szabadságharc kezdetének 62. évfordulójáról.

Az iskola 7.c és 7.d osztálya által előadott műsort az osztályfőnökök, Takácsné Homa Éva és Vincze Mónika tanárnők tanították be, melyet a fantasztikus fény- és hangeffektek tettek emlékezetessé. Az osztályfőnökök és tanítványaik méltán lehetnek büszkék a színpadi teljesítményre, hiszen rendkívüli és egyedülálló előadást vittek színpadra, amit 2018. október 19-én háromszor is bemutattak.
Az emlékműsorról készült képek megtekinthetők a galériában.

Eötvös Verebek

2018. október 17-én az iskolát ellepték a fehér pólós ötödikesek, már reggel megkezdődött az "aláírásgyűjtés". A nyolcadikos osztályosok most sem kímélték a verebeket feladataikkal. Először fészket kellett építeni újságpapírból, majd ezt megtölteni az iskola aulájában elrejtett elemekkel. A legózás sem maradt ki a programból, bár itt a kis kockák és a színek más-más eledelt jelöltek, melyeket lábbal voltak kénytelenek összeszedni az újdonsült ötödikes csapatok. A harmadik feladatban az éneklésé volt a főszerep, előtte azonban ismert dalok címeit kellett kitalálni. Utoljára pedig egy verebet ábrázoló képet kellett kirakniuk puzzle-szerűen a versengőknek. A programot a fogadalomtétel zárta.
Az eseményről készült fotók megtekinthetők a galériában.

„Sulim” alkotópályázat

Intézményünk 71 tanulója az EFOP – 3. 1. 5 – 16 – 2016. „A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása” elnevezésű pályázat keretében, kreativitásukat megmutatva verssel, mesével, esszék írásával, rajzok plakátok készítésével „álmodta” meg a jövő iskoláját!
Az alkotópályazat fotói megtekinthetők a galériában.
A tanulók elképzeléseit az érdeklődők videón is láthatják, hallhatják, ha ide kattintanak: #sulim

Szüreti hét 2018.

A szüreti mulatság megrendezését kissé elhalványuló népszokások újraélesztése indokolja. Kiemelt célunk, a kultúrális örökség, hagyományaink megőrzése. E közös cél érdekében jött létre a gyerekek, pedagógusok, szülők összefogásával, a „Szüreti Projekthét” megrendezése. Ez alkalomból iskolánk aulája és folyosója őszi, szüreti hangulatot idéző „köntösbe” öltözött.
A hét első napján Kóróczki Dóra dobolása után a kisbírók, Papp Ákos és Szabó Márk ismertették a programot. Az iskola intézményvezetője, Szabó Zoltán köszöntötte a diákokat, pedagógusokat, majd megnyitotta a hagyományőrző hetet. A pedagógusok szüreti dalcsokor éneklésével kedveskedtek, amihez jókedvvel csatlakoztak a tanulók. Délelőtt szüreti puzzle kirakásával, hagyományt idéző kisfilmek nézésével és totó kitöltésével színesítettük a tanórák közötti szüneteket. Délután vidám hangulat kerekedett a táncházban, Tihor Krisztián vezényletével mulatoztak a gyerekek.
A hét második napján szüreti sor- és váltóverseny adott lehetőséget a mozgásra, az ügyesség fejlesztésére a fair-play szabályainak betartásával. Nagy lelkesedéssel hordták a diákok a vesszőkosárban a kukoricacsövet, fára akasztották vödreiket, gyűjtögették és terelték a szőlőszemeket. A hét közepén az ügyes kezű diákok különböző technikákkal készítettek szőlőfürtöt, kreativitásukat bizonyította a parafadugó, krepp- és színes papír, tempera, vízfesték változatosabbnál változatosabb felhasználása, és gyümölcsökből, zöldségekből impozáns mandala készítése.
Mi csütörtökön sem mondtunk csütörtököt, vidám nótázásról szólt a nap. Hangszeres kísérettel csendültek fel a szüreti dalok:
Érik a szőlő…, Ettem szőlőt…, A tokaji szőlőhegyen…, Ősszel érik babám….
„Hogyan lesz a szőlőből must?” A zárónapon elméleti ismeretekkel gazdagítottuk a tanulók tudását, majd a kislányok szőlőszemelésben vették ki részüket, a legények daráltak, préseltek, majd közösen megkóstolták a 18 fokos mustot.
Végül elérkezett a várva- várt pillanat, a nap, a hét fénypontja, a felvonulás. A város utcáin díszbe öltözött Eötvös diákok, szülők és pedagógusok vonultak, bemutatva az ötletes madárijesztőket. A főtéren mazsorettesek és néptáncosok színesítettek a programot, amit kisbíróink a dobosukkal vidáman tettek közhírré. A projekthét keretében a hagyományok őrzésén túl, minta értékű közösségépítés valósult meg, ami üzenet a jövő nemzedéke számára.
A szüreti héten készült fotók megtekinthetők a galériában.

Október 6., az aradi vértanúk napja

1849 október 6 –án reggel fél hatkor a legyőzött magyar hősökön súlyos bosszút állt a bécsi udvar. Négy honvédtábornokot golyó általi, kilencet pedig kötél-általi halálra ítéltek. A történelem soha nem felejti emléküket. 2018. október 04-én reggel iskolánk aulájában megemlékeztünk a 13 aradi vértanúról. A Konczné Sugta Lívia osztályfőnök által összeállított és a 6.b osztály tolmácsolásában előadott színvonalas műsorról készült fotók megtekinthetők a galériában.

A zene világnapja

Október 1. 1975 óta (amikor az UNESCO elfogadta Yehudi Menuhin javaslatát) a zene világnapja.
"A zenének a zaj antitézisének kellene lennie." - Yehudi Menuhin
Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának elnöke volt, ekkor döntött úgy, hogy szorgalmazza egy nemzetközi zenei világnap életre hívását, melynek első számú célja lehet, hogy a Föld népei minél közelebb kerülhessenek – a zene által is – egymáshoz. Ha úgy vesszük, egyben ez volt az első, hivatalos “akció”, melyben ha közvetetten is, de megkaptuk a “világzene” mindmáig nehezen megfogalmazható definícióját. A zene igazán nagy ereje nem a dallamok összetettségében, de még csak nem is a közvetítő hangszerek különlegességében rejlik, sokkal inkább a zene által előhozott, esszenciális belső tartalmak megélésének lehetőségében.
Fellépők: Bereg Brass Quartet, Auksz György, Tihor Krisztián, Tihor Dóra,
Az eseményről készült képek megtekinthetők a Galériában.

Elkezdődött a 2018/2019. tanév

A 2018. szeptember 03. különös esemény volt az újdonsült elsősöknek, hiszen ezen a napon elkezdődöttek számukra is az általános iskolai tanulmányok. A nagy létszámú érdeklődöknek rövid műsorral is készültek, csakúgy mint iskolánk diákjai és Voloscsuk Emília és Liba Liliána. Szabó Zoltán intézményvezető köszöntője után az elsős osztályok apró ajándékot vehettek át. Az ünnepséget Tihor Krisztián tanár úr zárta egy rövid néptáncbemutatóval.
A tanévnyitóról készült képek megtekinthetők a Galériában.

Tisza-partról az Alpokba

Vásárosnamény – Obervellach
Obervellach, Budapest XV. kerületének testvértelepülése, Karintia északnyugati részén fekszik, a Möll (a Dráva mellékfolyója) völgyében, a Magas-Tauern fő gerincétől délre. A Bereg kapujaként emlegetett Vásárosnaményt és ezt az osztrák mezővárost 2018. augusztus 12-17. között egy húsz fős vidám, mindenre elszánt gyerekcsoport kötötte össze, akik a 886 km-es utat, 27 alagúton át megtéve német nyelvi környezetben szerették volna felfrissíteni és bővíteni ismereteiket a tanév kezdete előtt.
Autentikus nyelvtanulás
A résztvevő tanítványaink – 9 évestől 16 évesig – a délelőttök folyamán anyanyelvi tanárok vezetésével tanultak, feladatlapokat oldottak meg, és különböző témákról beszélgettek. A délelőttök másik részében Stadtrally-n mutathatták meg ügyességüket: kérdésekre kellett válaszokat keresni úgy, hogy a járókelőket és a településen dolgozókat kérdezgették. A sok egyéb érdekes feladat között szerepelt még hagyományos ételreceptek gyűjtése is, hiszen a térség gasztronómiájának keveredése három kulturális területet és nyelvet (germán, szláv és olasz) ölel fel. A délutánok a hegyi túrák és kirándulások jegyében teltek. Természetesen itt is elmaradhatatlan volt a válaszkeresés a feladatlapok kérdéseire.
Színpadon a szerzett tudás
Az elutazás előtti este a zárás és értékelés előtt a gyerekeknek még tanúbizonyságot kellett tenniük a szerzett tudásukról. A utcai séták, illetve kirándulások alkalmával a járókelőkkel és turistákkal készített interjúkat, továbbá a csapatot bemutató reklámverset, illetve egy velük megtörtént vicces történetet kellett előadniuk a hotel színháztermében. Természetesen német nyelven.
Nagyon büszkék vagyunk tanítványainkra, hogy a közel száz kilométernyi gyaloglás mellett szépen teljesítették a rájuk szabott feladatokat és talpraesettségükkel, rátermettségükkel ismertették meg Vásárosnamény nevét a karintiai Obervellach és környékének lakosaival. Támogatóink és szülői segítség nélkül nehezebb lett volna megvalósítani célunkat. Köszönet érte!
A nyelvi táborról készült képek megtekinthetők a Galériában.

2017 - 2018. tanév

Ballagás 2018.

Utoljára szólalt meg az iskola csengője a nyolcadikosok számára 2018. június 16-án.
A videók megtekintéséhez kattinson ide: Ballagás 2018.

Műsorral búcsúztak végzőseinek

Iskolánkban már évek óta hogyomány, hogy a búcsúzó nyolcadikosok egy rendhagyó szerenáddal köszönnek el tanáraiktól. 2018. június 07-én sem volt ez másképp.
A videók megtekintéséhez kattinson ide: Szerenád 2018.

Alapfokú Művészeti Iskola évzáró

Megtartotta tanévzáró ünnepségét az Alapfokú Művészeti Iskola. Az eseményen a búcsúzó nyolcadikosok léptek fel, akik önállóan, vagy tanárukkal közös zenéléssel örvendeztették meg a közönséget. A kiemelkedő teljesítményt nyújtott tanulók könyvjutalmat vehettek át. A tanévzáró végén került sor a bizonyítványosztásra.
A rendezvényen készült képek megtekinthetők a Galériában.

Vérebavató 2018

A tanév eleji verébavatón a 8. évfolyamos osztályok "leckéztették" meg az ötödikeseket. 2018. június 08-án eljött a visszavágás ideje. A nyolcadikos vérebeknek felavatásuk előtt több feladatot is kellett teljesíteniük, melyeket természetesen az 5. évfolyam állított össze. A Tanár-Diák zsűri először az átalakulást pontozta, amikor is a lányok fiúként, a fiúk lányként vonultak fel. Az ezt követő csontátadó verseny csak látszólag volt egyszerű, a versenyzők azonban ügyesen oldották meg a feladatot. a 3. feladatban az osztályfőnökök is szerepet kaptak a póló-átadó játékban. Utoljára kvíz kérdések következtek, melynek eredményei nagyon gyengék lettek. Ideje újraszámolni például a lépcsők számát az iskolában! A fogadalomtétel természetesen fizikai erőpróbát is jelentett a szöveg elmondása mellett.
A Vérebavatón készült képek megtekinthetők a Galériában.

Különleges jutalom a kimagasló versenyeredményekért

Iskolánkban hagyomány, hogy a pedagógusok saját műsor előadásával és csekély ajándékkal jutalmazzák meg azokat a diákokat, akik a tanév során kimagasló versenyeredményeket értek el (megyei 1-5. és országos 1-10. helyezettek). Így történt ez 2018.június 06-án is. Intézményünk vezetőjének köszöntője után dalok, zeneszámok, próza hangoztak el. A műsort színesítette néptánc és egy különleges produkció a vitkai tagintézmény tanulóinak előadásában.
A rendezvényen készült képek megtekinthetők a Galériában.

Cimbora Gyermekközösség évzáró

Megtartotta évzáró és évértékelő rendezvényét a Cimbora Gyermekközösség. Simon Edit Ildikó, a közösség vezetője az egyéni és csapat eredmények alapján díjakat adott át a rendezvényen, melyet az első osztályosok fogadalomtétele követett.
A Cimbora évzárón készült képek megtekinthetők a Galériában.

Nemzeti Összetartozás Napja

A magyar nemzetgyűlés 1920. november 15-én ratifikálta és 1921. július 26-án, a XXXIII. törvénycikkel hirdette ki a trianoni szerződést, amely kimondta, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlott, ennek következményeként Magyarország (Horvátország nélküli) területét 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakosságát 18,2 millióról 7,6 millióra csökkentették. Mintegy 3,2 millió magyar, a magyarság harmada került az új határokon túlra. Az Országgyűlés 2010. május 31-én a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította az első világháborút lezáró trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét.
Az emléknapi műsorról készült képek megtekinthetők a Galériában.

Művészetis néptánc gála

Az Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai adtak számot tudásukról 2018. május 17-én. A Tihor Krisztián tanár úr vezette osztályok ezen a napon háromszor is bemutatták produkciójukat, délelőtt az 1-4. és 5-8. évfolyam, míg este 6 órától a hozzátartozók, ismerősök, érdeklődők láthatták a fergeteges műsort. A Bereg Szíve Néptánc Együttes mellett iskolánk volt diákjai is csatlakoztak a gálához.

A gálán készült videó megtakintéséhez kattintson ide:
Néptánc Gála 2018.

Megyei döntő iskolánkban

Iskolánk adott otthont a 47. Országos Elsősegélynyújtó és a 23. Csecsemő- és Kisdedgondozási verseny megyei fordulójának 2018. május 11-én.
Mindkét versenyen az elméleti tudás mellett a gyakorlati feladatok megoldásában is számot kellett adniuk a versenyzőknek. Előbbit totó formájában, utóbbit beállított baleseti helyszíneken értékelte a versenybizottság.
Az Elsősegélynyújtó versenyen az alábbi csapatok képviselhetik megyénket az országos fordulón:
Gyermek kategóriában: A Nyírgyulaji Kossuth Lajos Általános Iskola csapata
Ifjúsági kategóriában: A Kisvárdai Szakképzési Centrum Kandó Kálmán Közlekedési Szakgimnáziuma és dr. Béres József Kollégiumának csapata
Felnőtt kategóriában: Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Sürgősségi és Oxiológiai Tanszék csapata.

A Csecsemőgondozási versenyen az alábbi csapatok képviselhetik megyénket az országos fordulón:
Gyermek kategóriában: A Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Csapata
Ifjúsági kategóriában: A Nyíregyházi Szakképzési Centrum Zay Anna Egészségügyi, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma csapata.
A versenyen készült képek megtekinthetők a Galériában.

A Magyar Vöröskereszt Elnöke díszoklevélben köszönte meg iskolánknak eddigi tevékenységét, segítő munkáját.

Madarak és Fák Napja

A madarak és fák napjának célja, hogy különböző megemlékezésekkel, rendezvényekkel a társadalom, különösen az ifjúság természetvédelem iránti elkötelezettségét kialakítsa, elmélyítse. Időpontja a hatályos természetvédelmi törvény szerint minden év május 10-e. A hagyomány immáron több mint százéves. Megszervezésének közvetlen előzménye a hasznos madarak védelme érdekében 1902-ben kötött párizsi egyezmény, mely után Chernel István ornitológus még ebben az évben megszervezte az első madarak és fák napját. Az esemény iskolai keretek közé az Apponyi Albert vallási- és közoktatásügyi miniszter által 26.120/1906 számon kiadott rendelet által került, melynek értelmében az elemi népiskolákban minden év májusában vagy júniusában kellett “természetvédő” és “erkölcsnemesítő” szellemben méltatni a Madarak és Fák Napját. (Forrás: Wikipédia)
Ebből az alkalomból iskolánk tanulói egésznapos rendezvényen vettek részt, melyek között szerepelt vetélkedő, különböző helyszíneken történő feladatmegoldás, filmnézés.
A nap eseményeiről készült képek a Galériában tekinthető meg.

A Föld napja

A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította.
Az ötletet John McConnell vetette fel 1969-ben egy UNESCO konferencián, San Franciscóban. A Föld napját első ízben 1970. március 21-én tartották, ami az északi féltekén a tavasz első napja. Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató 22-én mozgalmat indított a Föld védelmében, és megalapította az Earth Day Network-ot (Föld Napja Hálózat). Azóta az alternatív energiaforrások kutatója és szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne. A következő jelentős esemény a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont megalakulása volt 1989-ben Kaliforniában, ettől kezdve havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját az egész világon. 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben és 2018-ban a Google egy-egy animált logóval emlékeztetett a Föld Napjára, amihez 2018-ban egy animált videoüzenet is tartozott, amin Jane Goodall beszél. 2018 kiemelt témája a „műanyagmentes világ”.
Az iskolai műsorról készült képek megtekinthetők a Galériában.

A víz világnapja

A víz világnapja egy évente ismétlődő esemény, melyet 1993 óta minden év március 22-én tartanak meg. A világnap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A világnapot 1992-ben, a Rio de Janieróban tartott nemzetközi Környezet és Fejlődés konferenciát követően kezdeményezte az ENSZ közgyűlése.
Iskolánk rendhagyó műsorral készült erre az alkalomra, melyről a képek megtekinthetők a Galériában.

Iskolánk könyvtára pályázat útján bővült

2018 év elején az Országos Pedagógiai Múzeum és Könyvtár pályázatot hirdetett meg az iskolai könyvtárak részére. Ennek a pályázatnak a segítségével a pedagógiai munkát végző intézmények önerő hozzájárulása nélkül tehettek szert ajándék könyvcsomagra és ezáltal fejleszthették és megújíthatták iskolai könyvtáruk állományát.
A pályázatnál sorsolás útján választották ki a győztes, mintegy 35 intézményt az ország minden pontjáról, közöttük iskolánkat is. A nyertes könyvcsomag diákok számára érdekes és izgalmas meséket és ifjúsági irodalmat, míg a pedagógus kollégák részére igényes szakfolyóiratokat tartalmaznak.
A könyvcsomag átvételére és nyilvántartásba vételére már sor került és minden könyv és folyóirat már március végétől helyben olvasható vagy kölcsönözhető intézményünk könyvtárában.

A könyvek, folyóiratok listája megtekinthető itt: konyvtar.pdf

Lezárult az Eötvös Hét

A 205 éve született nagy ember, báró Eötvös József életútjára és munkásságára emlékeztünk a magunk módján a róla elnevezett iskolában, a róla elnevezett névadóhéten. 27 éve viseli intézményünk a költő és politikus nevét, és azóta állítunk emléket nagyságának minden tavasszal, majd több, mint 20 évvel ezelőtt úgy gondoltuk, névadóhét keretében tisztelgünk az egykori kultuszminiszter törekvései és szellemisége előtt. Tartalmas hét áll mögöttünk, melynek napjaiba belefért a mindennapi munkánk mellett a főhajtás, a tiszteletadás, a jó hangulat, a tehetség és képesség kibontakoztatása, a segítőkészség és az alkalomhoz illő fegyelem.

Iskolánkban 12. éve hagyomány, hogy minden tanévben a körzeti iskolák alsó tagozatos tanulóinak Az Eötvös-hét keretében körzeti rajzversenyt szervezünk. Idén „KERÉKPÁROZNI JÓ!” volt a verseny témája.

Az Eötvös Hét második napján Asztalosné Tajdi Éva intézményvezető- helyettes értékelte az iskolai tanulmányi versenyeken eredményesen szerepelt tanulókat. A dobogó első három fokán álló tanulók névsora:A házi verseny eredményei

Évről-évre kedvelt az ifjú tollforgatók találkozója, van, sokan közületek többször is megfordultak már nálunk. A március 7-i Teaházban a zsűri a 23 lelkes firkász (költőpalánta) csapat írása közül 8 + 1 alkotást javasolt jutalmazásra. Jutalomban részesültek:
„Petőfi Juniorok” – A 3. c osztályból Balázs Blanka, Fehér Kristóf, Gyöngyösi Dávid és Olivera Cersosimo Aleandro
„Zabatime” – A 4. a osztályból Deák Dorka, Gecsey Petra, Kiss Dóra, Szűcs Benedek
„Rágcsálók” – A 4. d osztályból Faragó Kitti, Laczkó Boglárka, Tóth Vivien, Varga Sára
„Szőkék” – Az 5. b osztályból Balázs Borbála, Kelemen Nóra, Szőke Boglárka, Tar Zsombor
„Trabantok” – A 6. d osztályból Balogh Brigitta, Lengyel Henrietta, Siti Zsanett, Tamás Míra
„Teafejű szervezők” – A 7. c osztályból Balázs László, Fábián Balázs, Király Lilla, Togyeriska Krisztina
„Kelekótya banda” – A 7. d osztályból Borbás Petra, Gulyás Lili, Losonczi Vivien Vanda, Nagy Nándor Botond
„Bolond négyes” – A 8. a osztályból Fórizs Kíra, Kósa Boglárka, Orosz Júlia, Tejfel Sándor
„Toll Ászok” – A 8. b osztályból Gáspár Zsanett, Kiss Gréta, László Noa Kiara, Nagy Edit

A Diákönkormányzat Egészségmegőrző- és Környezetvédő Bizottsága irányításával immár negyedik éve szerveztük meg a „Zöld kertészek délutánját”. A mostani alkalommal rekord mennyiségű virágcserépbe ültettünk zöld növényeket a lelkes kiskertészek segítségével és közel hetven cserép virággal bővíthettük az iskolai zöldnövényzetet.

A névadóhét negyedik napján az immár hagyománnyá vált történelmi kalandtúránk most „A magyar hajnalhasadás” címet kapta, tisztelegve a 170 évvel ezelőtti események történelemformáló, kiemelkedő szereplőinek. A megfigyelőképesség fejlesztésére, a kódfejtésre, a tájékozottság és a kreativitás feltérképezésére irányuló feladatok az érdeklődők agytekervényeit próbára tette. A feladatok összesítése után kialakult eredmények:
5-6. évfolyam: I. 5. b osztály csapata II. 6. a osztály csapata III. 6. c osztály csapata
7-8. évfolyam: I. 8. b és a 8. c osztályok csapatai II. 7. c osztály csapata III. 7. d osztály csapata
A leggyorsabb csapat: 5-6. évfolyam: 5. c osztály 7-8. évfolyam: 8. c osztály
A legtájékozottabb csapat: 5-6. évfolyam: 5. b osztály 7-8. évfolyam: 7. c osztály
A legkreatívabb csapat, a kreatív műhelyben készült munkák alapján: 5-6. osztály: 6. d osztály 7-8. osztály: 8. b osztály

Az Eötvös Hétről készült képek megtekinthetők a Galériában.

A forradalom kitörésének 170. évfordulója

Iskolánk is megemlékezett az 1848. március 15-i eseményekről. Az itt készült képek megtekinthetők a Galériában.

Zrínyi\Gordiusz Országos Matematika verseny megyei díjkiosztó

Iskolánk nevelői, dolgozói kitartóan, immár 27 éve szervezői, lebonyolítói a Zrínyi/Gordiusz Országos Matematika verseny megyei fordulójának. A verseny napján – február 16-án - nevelőink 4 helyszínen, Nyíregyházán (Krúdy Gimnázium; Bem József Általános Iskola) Kisvárdán (Bessenyei György Gimnázium) és városunkban az Eötvös Iskolában fogadták a közel 1800 versenyzőt. Országosan közel 56000 mérték össze tudásukat a 2 – 12. évfolyamig. Március 2-án az ünnepélyes eredményhirdetésre került sor. Közel 250 tanulót és felkészítő pedagógust jutalmaztunk.

A legeredményesebb tanulóink:
2. hely Varga Dániel 2. o. /Felkészítő: Varga Katalin/
4. hely Orosz Sándor Zoltán 4. o. /Felkészítő: Nagyné Szabó Henrietta/
5. hely Balogh Attila 4. o. /Felkészítő: Nagyné Szabó Henrietta/ Togyeriska Krisztina 7. o. /Felkészítő: Székelyné Apáti Rita/
6. hely Kajdy Balázs 3. o. /Felkészítő: Bíró Éva/
7. hely Herczku Julianna 3. o. /Felkészítő: Bíró Éva/
9. hely Kántor Koppány János 3. o. /Felkészítő: Bíró Éva/ Simon-Jójárt Kevin 4. o. /Felkészítő: Nagyné Szabó Henrietta/
11. hely Dér Bence 2. o. /Felkészítő: Varga Katalin/
12. hely Nagy Edit 8. o. /Felkészítő: Ferenczi Imre/ Luka Lili Jázmin 2. o. /Felkészítő: Koncz Csabáné/
13. hely Ács Szabó Zsóka 7. o. /Felkészítő: Székelyné Apáti Rita/ Illés Dóra Kata 10.o. /Felkészítő: Kajdyné Szerényi Zita/
14. hely Simon- Jójárt Márk 2. o. /Felkészítő: Varga Katalin/ 15. hely Csíkos Noel Zsolt 7. o. /Felkészítő: Székelyné Apáti Rita/

Évfolyamonként a legeredményesebb 3 tanuló pontszámát összesítve kapjuk meg a csapatverseny eredményét. Iskolánk négy évfolyamán sikerült második helyezést elérnünk.
2. évfolyam: Varga Dániel, Dér Bence, Luka Lili Jázmin /Felkészítők: Varga Katalin – Koncz Csabáné/
3. évfolyam: Kajdy Balázs, Herczku Julianna, Kántor Koppány János /Felkészítő: Bíró Éva/
4. évfolyam: Orosz Sándor Zoltán, Balogh Attila, Simon- Jójárt Kevin /Felkészítő: Nagyné Szabó Henrietta/
7. évfolyam: Toregyiska Krisztina, Ács- Szabó Zsóka, Csíkos Noel Zsolt /Felkészítő: Székelyné Apáti Rita/

Az iskolák közötti megmérettetésben – 63 intézmény közül – a 3. helyen végeztünk. A Matematikában Tehetséges Tanulókért Alapítvány 3 nevelőnket elismerésben részesítette: Nagyné Szabó Henrietta, Varga Katalin, Bíró Éva
Kecskeméten az országos döntőben 23 tanuló képviseli megyénket, ebből 2 diák iskolánk tanulója: Varga Dániel és Orosz Sándor Zoltán. A díjátadó ünnepséget iskolánk mazsorett csoportjának, az énekkarnak műsora színesítette. Táncosaink Moldvai és Kalotaszegi táncot mutattak be, és Danku Dániel szóló táncát láthattuk.

A díjátadón készült képek megtekinthetők a galériában.

Itt a farsang, áll a bál! Felsős farsang 2018. 02. 09.

Ezen a délutánon az 5-8. évfolyam töltötte meg az iskola auláját. A felvezetőben a farsang eredetét, a farsangi szokásokat ismerhettük meg, majd a mulatságra való hivogató került "kidobolásra". A mazsorett csoport bemutatóját az ötödikesek jelmezes műsora követte, miközben bevonult a bál hercege és hercegnője is. A végzősöktől - több hetes felkészülés után - angol keringőt láthattunk, majd a szokásos tanár-diák, diák-szülő keringővel folytatódott a program. A farsang diszkóval zárult. Az eseményről készült képek megtekinthetők a galériában.

Itt a farsang, áll a bál! Alsós farsang 2018. 02. 08.

Az 1-4. évfolyam farsangolt az iskola aulájában. A mulatságot az iskola mazsorett csoportja nyitotta meg, majd bemutatták tánctudásukat a végzősök is, akik csodálatos keringővel lepték meg a kicsiket és nagyokat egyaránt. Ezek után érkezett meg a bál hercege és hercegnője, akik előtt végigvonultak a jelzmezesek. A napot jó hangulatú diszkó és tombolasorsolás zárta. Az eseményről készült képek megtekinthetők a galériában.

Magyar Kultúra Napja

2018. január 22-én került megrendezésre iskolánk könyvtárában a már hagyományosnak mondható Magyar Kultúra Napi verseny. Csakúgy, mint minden éven, most is a 7. osztályosok legjobb magyarosai vettek részt a versenyen, négy főből álló csapatokkal. A verseny folyamán több típusfeladat megoldásával mérhették össze tudásukat a csapatok. Ilyen feladat volt például egy keresztrejtvény Himnuszunk írójának, Kölcsey Ferencnek az életével kapcsolatban, vagy egy „Szókereső” ahol minél több Hungarikumot kellett megtalálniuk a versenyzőknek meghatározott idő alatt. A verseny végén oklevelek kerültek átadásra, a csapatok megkapták a „Legösszetartóbb”, a „Legtájékozottabb”, a „ Legolvasottabb”, és a „ Legügyesebb” címet. E mellett minden résztvevő versenyzőt külön könyvjelzővel is megjutalmaztunk. A versenyről készült képek megtekinthetők a galériában.

Közös gyertyagyújtás a Szeretet ünnepén

Iskolánkban ebben a tanévben is műsorral, közös gyertyagyújtással és énekléssel, valamint ajándékozással köszöntöttük a Karácsonyt. Az itt készült képek megtekinthetők a galériában.

Mézeskalács sütés

Iskolánkban ebben a tanévben már 13 éve hagyomány, hogy az "Adventi készülődés" egyik programja a „Mézeskalács-sütés”. Az alsó tagozatos tanulók az iskola ebédlőjében készítették el a mézeskalácsokat. A kapott masszát nyújtották, szaggatták, díszítették és végül minden osztály 2-2 nagy tepsibe rakta. A szükséges kellékeket /nyújtó, formák, dió, mogyoró / a gyerekek hozták magukkal. Az étkezést biztosító konyha támogatta a rendezvényt, a biztosította a nyersanyagot és összeállította a tésztát. A konyhában a szakácsnők sütötték ki az elkészült "alkotásokat". Ezen a napon az iskola épülete finom illatokkal van tele. Az itt készült képek megtekinthetők a galériában.

Megújúlt udvar és játszótér

Részletekért kattints az Alapítvány menüre!

Fordított nap

Sok-sok játék, móka és kacagás jellemezte a november 29-én megtartott fordított napot. Az egészségmegörző hónap keretén belüli eseményen ételkülönlegességes is főszerephez jutottak. A fordított napon készült képek megtekinthetők a galériában.

November - Egyészségmegőrzés

A novemberi hónap az egészségmegőrzésről, az egészséges életmódról szólt. Gyümülcsből és zöldségből készült ételek, mézkóstolás, rajzok-plakátok készültek el szinte minden nap. Az erről készült képek megtekinthetők a galériában.

Első alkalommal került megrendezésre a Bak István emléktorna

Iskolánk volt tanárára, a nemrég elhunyt Bak Istvánra emlékeztünk meg egy műfüves labdarúgó tornán. Intézményünk csapata mellett a Petőfi Sándor Tagintézmény és a Csarodai Herman Ottó Általános Iskola focistái küzdöttek meg a kupáért.
Eredmények:
Petőfi - Herman 4:3
Herman - Eötvös 2:3
Petőfi - Eötvös 4:1
A kupát iskolánk tagintézményének, a Petőfi Sándor iskola diákjainak sikerült elvinnie, míg az Eötvös a második, a Csarodai Herman Ottó Általános Iskola futballistái a harmadik helyen végeztek. Az emléktornán készült képek megtekinthetők a galériában.

Műfüves focipályát adtak át iskolánk udvarán

Az MLSZ és városunk helyi képviselő-testületének összefogásával elkészült és átadásra került a műfüves futballpálya. A ceremónián beszédet mondott dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő, Filep Sándor polgármester és Kvaka Árpád az MLSZ megyei igazgatója. A kezdőrúgás után a passzolgatásba bekapcsolódott dr. Deák Ferenc járási hivatalvezető, dr. Szilágyi Péter jegyző és Szabó Zoltán intézményvezető. A hideg időjárás ellenére összegyűlt érdeklődőket szatmári táncokkal lepték meg a Bereg Szíve Néptánccsoport tagjai, illetve egy labdazsonglőr bemutató is színesítette az eseményt. A rendezvényen készült képek megtekinthetők a galériában.

Pályaorientációs nap 2017

Iskolánkban 2017. október 27-én pályaválasztási napot tartottunk. Több osztálynak sikerült külső helyszínekre is ellátogatni, ahol a szakmákat közvetlen közelről ismerhették meg. Az alsó tagozatosoknál néhány szülő önként vállalta, hogy saját munkáját mutatja be a tantermekben, a felsős diákokhoz pedig középfokú intézmények tanulói, tanárai érkeztek, hogy bemutassák iskolájukat. A pályaorientációs napról készült képek megtekinthetők a galériában.

Bolyai matematika csapatverseny megyei díjkiosztó

Október 13-án közel 700 diák dolgozott együtt egy csapatért,egy célért, remélve hogy a tudásukkal, a matematika iránti szeretetükkel a legeredményesebb csapatok között lesznek. Október 25-én évfolyamonként a 6 legeredményesebb csapat jutalmazására került sor. A díjátadó ünnepséget iskolánk művészetis tanárai és tanulói színesítették. A díjakat Szabó Zoltán Intézményvezető és Asztalosné Tajdi Éva Intézményvezető-helyettes adták át. A Bolyai verseny országos szervezői tanári fődíjat ítélnek oda annak a nevelőnek, aki évente több csapatot is felkészít a versenyre illetve kimagasló eredményt is elér a csapata. 2017-ben a Bolyai díj tulajdonosa az Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárnője, Hudák Katalin lett.
Iskolánk 7. évfolyamos csapata, a 3 az 1-ben a november 18-án sorrakerülő országos versenyen képviseli megyénket. Iskolánk csapatainak eredményei:
3. évfolyam
3. helyezett Spagetti (Lapos Tibor,Magyar Dávid,Kántor Koppány,Fehér Kristóf) Felkészítő: Bíró Éva
2. helyezett Lili és a 3 fiú (Baráth Lili,Huszti Lóránt,Kajdy Balázs,Szigeti Zsolt) Felkészítő: Bíró Éva
4. évfolyam
5. helyezett Villámszámolók (Simon Jójárt Kevin,Orosz Sándor,Balogh Attila,Szakács Mézia) Felkészítő: Nagyné Szabó Henrietta
4. helyezett Bajos Brigád (Lengyel Péter,Laczkó Boglárka,Voloscsuk Emília,Gecsey Petra) Felkészítő: Nagyné Szabó Henrietta
5. évfolyam
3. helyezett Eszes Emberek Egyesülete (Balázs Borbála ,Gyöngyösi Bence,Kósa Jázmin Réka,Tar Zsombor) Felkészítő: Kondor Éva
7. évfolyam
1. helyezett 3 az 1-ben (Nagy Nándor Botond,Ács Szabó Zsóka,Togyersika Krisztina,Bancsi Bianka) Felkészítő: Székelyné Apáti Rita
8. évfolyam
5. helyezett Hivatásos Kavicsszámolók (Deák Eszter,Kósa Boglárka Lilla,Nagy Edit,Székely Csenge) Felkészítő: Ferenczi Imre
Gratulálunk a csapatoknak és a felkészítő tanároknak! A díjátadó ünnepségen készült képek megtekinthetők a galériában.

1956. október 23. - A szabadság napja

Iskolánk 2017. október 20-án, a diákok által előadott műsorral emlékezett meg az '56-os hősökről, a forradalom és szabadságharc kezdetének 61. évfordulójáról. Az emlékműsorról készült képek megtekinthetők a galériában.

Iskolánkban készül a nyári vízreszállásra a kajak-kenu szakosztály

Megkezdte az alapozást és a felkészülést a Vásárosnamény Sport Egyesület Kajak - Kenu Szakosztálya. Lévai Csaba testnevelő, edző továbbra is várja az érdeklődő 4-5-6-7. osztályos tanulók jelentkezést. Bővebb információ a Szabadidő menüpontban olvasható!

Felavattuk a verebeket

2017. október 13-án a nyolcadikos diákok által kitalált feladatokat kellett az ötödik évfolyamosoknak megoldaniuk minél ügyesebben, ötletesebben. Az első feladatban egy kép alapján kellett "kipingálni" bekötött szemmel társukat a versenyzőknek. A második körben ismét a bekötött szemek voltak a főszereplők, illetve a kislabdák és az azokat kosárral elfogó tanulóké. A harmadik feladatban a zene volt a főszereplő. Először 3 ismert dallamot kellett felismerniük a leendő verebeknek, majd a karaoke tetőzte a hangulatot. A zsűri munkája idén sem volt egyszerű. Az eredmény. megosztott aranyérem és egy ezüstérem. Végezetül a fogadalomtétellel váltak verebekké az ötödikesek. A műsorról készült fotók megtekinthetők a galériában.

Ünnepi megemlékezés a 13 aradi vértanúról

2017. október 05-én reggel iskolánk aulájában megemlékeztünk a 13 aradi vértanúról. A Székelyné Apáti Rita osztályfőnök által összeállított és az 5.a osztály tolmácsolásában előadott színvonalas műsorról készült fotók megtekinthetők a galériában.

Elkezdődött a 2017/2018. tanév

A tanévnyitó ünnepséget Bíró Éva intézményvezető-helyettes nyitotta meg, majd a Himnusz eléneklése után Liba Liliána búcsúztatta a nyári szünetet Balogh József: Kedves Vakáció Barátom! című versével. Ezt követően Szabó Zoltán intézményvezető nyitotta meg az új tanévet. A beszéd után az új elsősök produkcióját hallhatták-láthatták az ünnepségen megjelentek. A Kalálka Gyermekközösség jóvoltából ismét ajándékot kaptak az intézmény "újoncai", melyet Simon Edit, a közösség vezetője és Szabó Zoltán adott át. A művészeti iskola is bemutatkozott, Tihor Krisztián néptánctanár bemutatója elkápráztatta az elsősöket is. Végezetül Bíró Éva osztott meg néhány fontos információt a tanévkezdéssel kapcsolatban. A képek megtekinthetők a galériában!