Archívum: 2019-2020. tanév

SZEPTEMBER

BAK ISTVÁN Emléktorna
Idén immár 3. alkalommal szervezték meg testnevelőink egykori kollégájuk emlékére a BAK ISTVÁN Emléktornát négy csapat részvételével az iskola műfüves pályáján. Tanár úr sokat tett a megye, a térség és a város sportjáért. Ez a torna évről évre megerősíti elhivatottságát, a sport és a gyermekek iránti szeretetét, mert tudjuk, hogy örökre velünk marad.
Résztvevők:
Esze Tamás Ált. Isk., Tarpa
Vásárosnaményi Eötvös József Ált. Isk. és A.M.I. Petőfi Sándor tagintézménye, Gergelyiugornya
Vásárosnaményi Eötvös József Ált. Isk. és A.M.I. Kölcsey Ferenc tagintézménye, Vitka
Vásárosnaményi Eötvös József Ált. Isk. és A.M.I., Vásárosnamény
Eredmények:
Tarpa-Gergelyiugornya 5:3
Vásárosnamény-Vitka 1:5
Vásárosnamény-Tarpa 0:2
Vitka-Gergelyiugornya 4:4
Tarpa-Vitka 2:6
Gergelyiugornya-Vásárosnamény 2:4

Tájékoztatás az óvodában/iskolában/kollégiumban nyújtott óvodai és iskolai szociális segítő tevékenységről
Bővebb információért kattintson IDE

Tanévnyitó 2019. szeptember 02.

Lezárult a EFOP-3.2.5-17-2017-00002 projekt
A Kisvárdai Tankerületi Központ az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretén belül a „Pályaorientáció, kiemelten az MTMI készségek és kompetenciák fejlesztése a köznevelés rendszerében” tárgyú felhívásra, EFOP-3.2.5-17-2017-00002 azonosító számmal támogatási kérelmet nyújtott be, melyet megnyert és megvalósított. A pályázat projektzáró sajtóközleménye a Tankerületi Központ weboldalán , illetve IDE kattintva is megtekinthető.

OKTÓBER

Siker a német nyelvi Scrabble versenyen
2019. október 15-én három 8. b osztályos tanulónk – Csobolya Kata, Kokhan Agnesa, Tiba Viktória – német nyelvi Scrabble versenyen vettek részt Nyíregyházán a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és AMI szervezésében. A verseny célja az idegen nyelvi kompetenciák és a szókincs fejlesztése volt. Egy iskolából egy angol és egy német nyelvi csapat indulhatott, melynek tagjai 7. és 8. évfolyamos diákok lehettek. A verseny a Scrabble társasjáték szabályai szerint zajlott, csak az adott idegen nyelven – ami még nehezebbé tette a megmérettetést - és a háromfős csapatoknak minél rövidebb idő alatt kellett minél több értelmes angol, ill. német szót kirakniuk a táblára a kapott betűkből. Nem szerepelhettek rövidítések, tulajdonnevek (földrajzi nevek sem). A táblára csak úgy lehetett egy új szót lerakni, ha a táblán lévő szavak valamelyikéhez értelmes szót kiadva kapcsolódott. A mérkőzés kétszer 45 perces volt, és a szerzett pontok alapján hirdettek a szervezők eredményt. Megérte a gyakorlásra és felkészülésre fordított idő, ugyanis a lányok remekeltek: első helyen végeztek, maguk mögé utasítva a nyíregyházi csapatok közül az Eötvös gyakorló és a szervező iskola csapatait!
A zene világnapja - október 01.
Október 1. 1975 óta (amikor az UNESCO elfogadta Yehudi Menuhin javaslatát) a zene világnapja.
"A zenének a zaj antitézisének kellene lennie." - Yehudi Menuhin
Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának elnöke volt, ekkor döntött úgy, hogy szorgalmazza egy nemzetközi zenei világnap életre hívását, melynek első számú célja lehet, hogy a Föld népei minél közelebb kerülhessenek – a zene által is – egymáshoz. Ha úgy vesszük, egyben ez volt az első, hivatalos “akció”, melyben ha közvetetten is, de megkaptuk a “világzene” mindmáig nehezen megfogalmazható definícióját. A zene igazán nagy ereje nem a dallamok összetettségében, de még csak nem is a közvetítő hangszerek különlegességében rejlik, sokkal inkább a zene által előhozott, esszenciális belső tartalmak megélésének lehetőségében.
Megemlékezés az '56-os hősökről, a forradalom és szabadságharc kezdetének 63. évfordulójáról.
Az iskola 6.b osztályos tanulói által előadott műsort az osztályfőnök, Tóthné Simon Zsuzsánna tanárnő tanította be, melyet a korabeli képek, hangfelvételek, videók tettek emlékezetessé.
1956. október 23. - A szabadság napja


„Sajtóközlemény-EFOP-3.3.5-17-2017-00027 KORSZERŰ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSA A KISVÁRDAI TANKERÜLETI KÖZPONT ISKOLÁIBAN – ZÁRÓ SAJTÓKÖZLEMÉNY „
A pályázat projektzáró sajtóközleménye IDE kattintva elérhető.

Elkezdődött a „számháború”
A 2019/2020-as tanév első matematika megmérettetése a Bolyai Országos Csapatverseny, amelynek a megyei fordulója október 11-én volt. Megyénkben 136 négyfős csapat – 3.-8. – évfolyamon csillogtatta meg matematika tudását, logikáját.
Október 24-én, az ünnepélyes eredményhirdetésen évfolyamonként 6 csapat részesült elismerésben.
1. helyezés
Matekosok /3. évfolyam / - Farkas Míra Zsanna, Lévai Roland, Dévai Csenge, Baksa Fruzsina /felkészítő: Bíró Éva/
Szupernégyes /4. évfolyam/ - Varga Dániel, Kósa Krisztián, Szabó Dorina Csenge, Deák Hunor /felkészítő: Nagyné Szabó Henrietta/
2. helyezés
Anonymus /5. évfolyam/ - Szigeti Zsolt, Gyöngyösi Dávid, Bancsi Bence, Veres Péter Márk /felkészítő: Székelyné Apáti Rita/
3. helyezés
Bert team ever /4. évfolyam/ - Dér Bence, Kosztel László Levente, Simon Dóra, Luka Lili Jázmin /felkészítő: Nagyné Szabó Henrietta/
4. helyezés
Gerzemürzeberzetop /5. évfolyam/ - Kajdy Balázs, Magyar Dávid, Herczku Julianna, Farkas Dóra Luca /felkészítő: Székelyné Apáti Rita/
A díjátadó ünnepséget a művészeti képzésben résztvevő diákok műsorszámai színesítették.
Az országos döntőben két csapat képviseli iskolánkat:
Matekosok /3. évfolyam/
Szupernégyes /4. évfolyam/
Díjátadó képekben.


Idén is felavattuk a "verebeket"
Fehér pólós ötödikesek lepték el az iskolát már kora reggel. Céljuk az volt, hogy a verébavató kezdetéig minél többen írják azt. A Kaláka Gyermekközösség vezetője, Tamás Andrea tanárnő nyitotta meg az eseményt, köszöntötte a zsűrit, majd átadta a helyét a nyolcadikos osztályképviselőknek, akik ismertették az általuk kitalált feladatokat. A zenefelismerés, a totó, az ügyességi játékok mellett az ötödikes osztályfőnökök is kaptak feladatokat. A "fogadalomtétel" szövegét Laczkó Boglárka után harsogták el a verebek. A vetélkedőt az 5.c osztály nyerte meg.
Verébavató képekben.


Cimbora "Csibeavató"
Az újonc elsősök foglalták el az iskola auláját az őszi szünet előtti utolsó délutánon. Gulyásné Csohány Katalin, a Cimbora Gyermekközösség vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd következtek a feladatok, melyek nem csak a kicsiket, de a tanító néniket is próbára tették. Természetesen a "csibék" is fogadalmat tettek.
Csibeavató képekben.


NOVEMBER

Sikerek a Bolyai Anyanyelvi Csapatversenyen
Kisvárdán került megrendezésre az idei Bolyai Anyanyelvi Csapatverseny, melyen iskolánk diákjai is megmérették magukat. A sikerek most sem maradtak el. A 4. évfolyamos "Fantasztikus négyes" az országos döntőbe jutott, csak 2 ponttal előzték meg a szintén iskolánkat képviselő "Legjobb lányok" csapatát.
Eredményeink:
3. évf
2. hely "TOP-4-es": Fazekas Bálint, Farkas Míra Zsanna, Fazekas Béla, Fazekas Bence
(Felkészítő: Fedor Gabriella)
4. évf
1. hely "Fantasztikus négyes": Dér Bence, Kósa Krisztián, Tóth Botond, Varga Dániel
(Felkészítő: Illésné Szombathy Katalin)
2. hely "Legjobb lányok": Bodó Laura, Szabó Dorina Csenge, Toldi Lilla, Varga Dorka
(Felkészítő: Simon Edit Ildikó)
5. évf
3. hely "Névtelenek": Huszti Lóránt, Kajdy Balázs, Magyar Dávid
(Felkészítő: Tamás Andrea)

Egészségesmegőrzés a védőnők segítségével
Nagyné Varga Krisztina, intézményünk védőnője az egészségmegőrzési hónap egyik "állomásaként" olyan egész napos programot szervezett, melyben nemcsak a tanulók, hanem példamutató pedagógusaink is bekapcsolódtak. Különlegessége volt a rendezvénynek egy olyan életnagyságú bábú, mely csak néhány napig volt látható városunkban.
Az esemény képekben.

Egészséges ételek
Ötletesebbnél ötletesebb gyümölcs- és zöldségtálak lepték el iskolánk auláját november 20-án az egészségmegőrzési hónap keretén belül.
A tálak és kóstolás képekben.

Fordított nap
November 18-án ismét átadta intézményvezetőnk az iskola kulcsát, hogy a diákok egy újabb felhőtlen napot töltsenek el a suliban. A fordított nap a Márton-nap és a lúdak jegyében telt, melyet Konczné Sugta Lívia és Tóthné Simon Zsuzsánna tanárnők versenyekkel, vetélkedőkkel tarkítottak, ahol természetesen szerepet kaptak pedagógusaink is. A nap végét a különböző anyagokból készül lámpások és lúdak felvonulása zárta.
Fordított nap képekben.

Pályaorientációs nap
Iskolánk diákjai az idei tanévben is több szakmával ismerkedhettek meg. A rossz idő ellenére külső helyszíneken is tettek látogatást, sok-sok élménnyel gazdagodtak ezen a napon.
Pályaorientációs nap képekben.

Séta az egészségért
November az egészségnevelés hónapja. Ennek keretén belül az osztályok nagy sétát tettek városunkban, melynek egyik állomása a Kraszna-hídon elhelyezett Vásárosnamény felirat volt.
Képek

DECEMBER

Mézeskalácssütés
2019. december 10-én iskolánk épületét ismét a frissen sült mézeskalácsok illata töltötte be. A már hagyománnyá vált mézeskalácssütést az idén is a tanító nénik szervezték, a szülők és a konyhai dolgozók segítségével. Az alsós kis kukták tésztát nyújtottak, formáztak, díszitettek.
Fotók az eseményről ITT érhetők el.

Kézműves foglalkozás
2019. december 17-én iskolánk tanulói is részt vettek az Önkormányzat szervezésében lebonyolított kézműves foglalkozáson.
Fotók az eseményről ITT érhetők el.

Karácsonyi Koncert
Már hagyomány, hogy a művészeti iskola növendékei és tanárai, vendég előadókkal kiegészülve a karácsony hangulatát idézik elő zenében, dalban, táncban. Nem volt ez másképp 2019. december 17-i előadáson sem, melyet Brecko Szilvia tanárnő nyitott meg. Szabó Zoltán intézményvezető köszöntője után Grillusz: Karácsonyi dalok c. művét adta elő az előképzős csoport.
Fellépők:
Nefelejcs tánccsoport, Kistücsök furulyacsoport, Rondoletto gitáregyüttes, II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulói (néptánc), Pócsi Noémi, Deák Dorka, Pócsi Krisztián, Baráth Patrícia, Diák Kristóf, Apáthy Hajna, Kovács Kinga, Gulyás Sándor, Szálka Alex, Benyák Dániel, Szoroka Dániel, Soós Lívia, Soós Zsófia, Tihor Dóra.
Az előadáson a művészeti iskola pedagógusai is közreműködtek: Antalovszky Mihály, Auksz György, Balogh Ágnes, Brecko Szilvia, Iványi Tamásné, Tihor Krisztián és Soós János.
Különleges hangulatot varázsolt Balogh Ágnes tanárnő, aki dombrán adta elő Carlos Gardel: Tangó "Por Una Cabeza" művét, illetve Tihor Krisztián (tánc) és Soós János (doromb) közös produkciója.
Fotók az eseményről ITT érhetők el.

Közös karácsonyi gyertyagyújtás
Sok éves hagyomány intézményünkben, hogy valamennyi iskolai dolgozó és diák a megérdemelt téli szünet előtt, összegyűlünk egy hatalmas fenyő körül, hogy együtt töltsünk néhány meghitt percet munkahelyi szeretteink körében, gyönyörködjünk az ünnep fényeiben. A gyermekközösségek és a diákönkormányzat képviselőinek közös gyertyagyújtását, az alkalom meghittségét dr. Balogh Zoltánné tanárnő és énekkara, Konczné Sugta Lívia tanárnő és a 7. b osztályos hópihetáncosok, dr. Siposné Szilágyi Ildikó tanárnő és az 5. c oszály angyalai, továbbá Kósa Krisztián 4. c osztályos, Laczkó Boglárka 6. d tanulók egészítették ki. Koncz Csaba nyugdíjas tanár úr szavalata tette még ünnepélyesebbé ezt a napot.
Fotók az eseményről ITT érhetők el.

JANUÁR - FEBRUÁR - MÁRCIUS

Magyar Kultúra Napja 2020.
Idén is megrendezésre került iskolánk könyvtárában, a már rendhagyónak nevezhető Magyar Kultúra Napja verseny. Most is intézményünk 7. évfolyamos tanulói mérték össze tudásukat a verseny során, amelyben mindhárom csapat tisztességgel és kiválóan helytállt.
A vetélkedőn részt vevő minden csapattag elismerésben részesült oklevél, könyvjelző és ajándékkönyv formájában.
A verseny megrendezésében és lebonyolításában szerepet vállalt iskolánk Diákönkormányzata, Dr. Siposné Szilágyi Ildikó tanárnő, valamint Baráth Lili a Diákönkormányzat elnöke és Lackó Boglárka a Kaláka Gyermekközösség elnöke is. Külön köszönet illeti még Kovács Lászlóné tanárnőt a lebonyolításában nyújtott szerepéért, valamint Orbán Tamás tanár urat, az izgalmas és érdekes feladatsor összeállításáért.
Fotók az eseményről ITT érhetők el.

Farsangoltunk
Február hónap a farsang jegyében telt az idei tanévben is. A Cimbora Gyermekközösség ismét jelmezes felvonulást tartott, az alsós diákok ötletesebbnél-ötletesebb maskarát öltöttek magukra, a délutánjukat a végzősök tánca színesítette.
A Kaláka Gyermekközösség 5. évfolyamosai tánccal szórakoztatták a nagy létszámú közönséget. Az 5.a mexikói hangulatot teremtett, míg a b,c,d osztályok közös produkciója egy néptánc előadás volt. A több hetes felkészülést követően ismét láthattuk a nyolcadikosokat, a hagyománnyá vált keringő mellett a 8.c osztály palotása is nagy siker volt.
Fotók az eseményről ITT érhetők el.

Eötvös-hét 2020.
Az összefogás ereje - névadóhét a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában
"Sok olyan ember van, aki nagyon kevéssel is képes gazdaggá tenni a saját és mások életét." Ezen gondolatok jegyében tekintünk vissza a március 02-06. között megrendezett névadóhetünk mindenkit megmozgató, tartalmas programjaira.
A hét első napján méltó tanítványként tisztelegtünk báró Vásárosnaményi Eötvös József emléke előtt az 5. d osztály látványos műsorával. Majd elhelyeztük koszorúnkat névadónk mellszobra előtt és az osztályközösségek tiszteletüket kifejezve fejet hajtottak. A Diákközgyűlésen a bizottságok beszámolóit követően az osztályok küldöttei elmondták az iskolai élettel kapcsolatos észrevételeiket és ötleteiket. Kedden délelőtt a tanulmányi versenyeken szép eredményeket elért társainkat jutalmaztuk ünnepélyes keretek között, délután pedig az ügyes kezű rajzolók a „Mesevarázs – Legkedvesebb mesém vagy regényem” témakörben készíthették el pályamunkáikat, amelyeket mindannyian megcsodálhattunk az aulában. Kedd és szerda délelőtti szünetekben a farsangról készült felvételeket nézve nosztalgiázhattunk. A szerdai napon 87 ifjú tollforgatónk próbálgatta szárnyait az Eötvös-Teaházban.
A versírás témái – Csukás István mesehősei, illetve Bolygónkért tesszük – találónak bizonyultak, ugyanis az elkészült alkotások tükrözték a kisfirkászok mindkét témában való jártasságát. Csütörtökön, a Toborzón 52 időutazó kalandozott a reformkorban önkéntes felnőtt és diáksegítők kalauzolásával. Az Eötvös-kupa új köntösbe öltözött: a szervezők iskolánk vállalkozó sportkedvelőinek tartottak keddtől csütörtökig foci, illetve tollaslabda bajnokságokat. A „Zöld kertészek” pedig egészen március 19-ig várják az osztályok virágfelajánlásait. Intézményünkben nem lett volna ez a pezsgés ezen a héten, programjaink nem lehettek volna ilyen emlékezetesek, ha nincs az a határtalan összefogás, amely jellemezte ez idő alatt közösségünket.
Köszönet és tisztelet az iskolavezetésnek, a bizottságokat patronáló, illetve a rendezvényeken segítséget nyújtó pedagógusoknak és diákönkormányzati tagoknak, akik oroszlánrészt vállaltak abban, hogy sikeres hetet zárhattunk, továbbá az osztályfőnököknek, szaktanároknak, az iskola minden egyes dolgozójának, valamint minden tanulóközösségnek, a feladatokhoz való pozitív és rugalmas hozzáállásért, segítőkészségért.
Hiszen, gróf Széchenyi István szavait idézve: „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen.”
Fotók az eseményről ITT érhetők el.

Zrínyi, valamint a Gordiusz matematikaverseny megyei eredményhirdetés
Ha február, akkor Zrínyi/Gordiusz verseny, mondogatjuk évről évre, immár 29 éve. Az eltelt közel 3 évtizedben sok ezren jöttek el városunkba, iskolánkba a megmérettetésre. Megyénkben közel 1500-an, országosan 56514-en mérték össze tudásukat február 21-én. Segítségben, odafigyelésben, szponzori támogatásban 2020-ban sem volt hiány.
Az országos versenyszabályzat értelmében évfolyamonként a legeredményesebb 10 tanuló került díjazásra. A csapatverseny sorrendjét iskolánként, évfolyamonként a 3 legeredményesebben teljesítő tanuló pontszáma adja. A díjazottak közül többen különdíjban is részesültek. A díjátadót iskolánk mazsorettcsoportjának bemutatója nyitotta meg. Az ünnepséget színesítette néptáncosaink műsora (Szilágysági tánc), Tihor Krisztián néptáncoktató tánca. A Szerelmes csillagok (Diótörő) című dalt Kósa Krisztián előadásában, Soós János kíséretében hallgathatta meg a közönség.
DÍJAZOTTJAINK:
2. évfolyam
Jó eredményt ért el Eszenyi Míra (Felk.: Földvári Gabriella)
7. Gyarmati Kata Julianna (Felk.: Varga Katalin)
3. évfolyam
Kiemelkedően teljesített Farkas Míra Zsanna és Baksa Fruzsina (Felk.: Bíró Éva)
1. Fazekas Bence (Felk: Bíró Éva)
A csapatversenyben iskolánk tanulói első helyezést szereztek (Baksa Fruzsina, Farkas Míra Zsanna, Fazekas Bence)
4. évfolyam
6. Kósa Krisztián (Felk.: Nagyné Szabó Henrietta)
2. Varga Dániel (Felk.: Nagyné Szabó Henrietta)
5. évfolyam
Jó eredményt ért el Kajdy Balázs és Kántor Koppány János (felk.: Székelyné Apáti Rita)
2. Magyar Dávid (Felk: Székelyné Apáti Rita)
7. évfolyam
8. Kósa Jázmin Réka (Felk: Kondor Éva)
1. Tar Zsombor (Felk: Kondor Éva)
8. évfolyam
Jó teljesítményt nyújtott Tippan Lilla Anita és Liba Liliána (Felk.: Konczné Sugta Lívia)
A csapatversenyek eredményeit összeadva kapjuk meg az iskolák közötti verseny eredményét, illetve rangsorát. Iskolánk a 2 . helyezett végzett.
Az országos döntőre meghívót vehettek át: Fazekas Bence, Varga Dániel, Magyar Dávid, Tar Zsombor
Fotók az eseményről ITT érhetők el.