Archívum: 2018-2019. tanév

Tisza-partról az Alpokba
Vásárosnamény – Obervellach
Obervellach, Budapest XV. kerületének testvértelepülése, Karintia északnyugati részén fekszik, a Möll (a Dráva mellékfolyója) völgyében, a Magas-Tauern fő gerincétől délre. A Bereg kapujaként emlegetett Vásárosnaményt és ezt az osztrák mezővárost 2018. augusztus 12-17. között egy húsz fős vidám, mindenre elszánt gyerekcsoport kötötte össze, akik a 886 km-es utat, 27 alagúton át megtéve német nyelvi környezetben szerették volna felfrissíteni és bővíteni ismereteiket a tanév kezdete előtt.
Autentikus nyelvtanulás
A résztvevő tanítványaink – 9 évestől 16 évesig – a délelőttök folyamán anyanyelvi tanárok vezetésével tanultak, feladatlapokat oldottak meg, és különböző témákról beszélgettek. A délelőttök másik részében Stadtrally-n mutathatták meg ügyességüket: kérdésekre kellett válaszokat keresni úgy, hogy a járókelőket és a településen dolgozókat kérdezgették. A sok egyéb érdekes feladat között szerepelt még hagyományos ételreceptek gyűjtése is, hiszen a térség gasztronómiájának keveredése három kulturális területet és nyelvet (germán, szláv és olasz) ölel fel. A délutánok a hegyi túrák és kirándulások jegyében teltek. Természetesen itt is elmaradhatatlan volt a válaszkeresés a feladatlapok kérdéseire.
Színpadon a szerzett tudás
Az elutazás előtti este a zárás és értékelés előtt a gyerekeknek még tanúbizonyságot kellett tenniük a szerzett tudásukról. A utcai séták, illetve kirándulások alkalmával a járókelőkkel és turistákkal készített interjúkat, továbbá a csapatot bemutató reklámverset, illetve egy velük megtörtént vicces történetet kellett előadniuk a hotel színháztermében. Természetesen német nyelven.
Nagyon büszkék vagyunk tanítványainkra, hogy a közel száz kilométernyi gyaloglás mellett szépen teljesítették a rájuk szabott feladatokat és talpraesettségükkel, rátermettségükkel ismertették meg Vásárosnamény nevét a karintiai Obervellach és környékének lakosaival. Támogatóink és szülői segítség nélkül nehezebb lett volna megvalósítani célunkat. Köszönet érte!
Tisza-partról az Alpokba

Elkezdődött a 2018/2019. tanév
A 2018. szeptember 03. különös esemény volt az újdonsült elsősöknek, hiszen ezen a napon elkezdődöttek számukra is az általános iskolai tanulmányok. A nagy létszámú érdeklődöknek rövid műsorral is készültek, csakúgy mint iskolánk diákjai és Voloscsuk Emília és Liba Liliána. Szabó Zoltán intézményvezető köszöntője után az elsős osztályok apró ajándékot vehettek át. Az ünnepséget Tihor Krisztián tanár úr zárta egy rövid néptáncbemutatóval.
Tanévnyitó 2018.

A zene világnapja
Október 1. 1975 óta (amikor az UNESCO elfogadta Yehudi Menuhin javaslatát) a zene világnapja.
"A zenének a zaj antitézisének kellene lennie." - Yehudi Menuhin
Menuhin 1975-ben az ENSZ Nemzetközi Zenei Tanácsának elnöke volt, ekkor döntött úgy, hogy szorgalmazza egy nemzetközi zenei világnap életre hívását, melynek első számú célja lehet, hogy a Föld népei minél közelebb kerülhessenek – a zene által is – egymáshoz. Ha úgy vesszük, egyben ez volt az első, hivatalos “akció”, melyben ha közvetetten is, de megkaptuk a “világzene” mindmáig nehezen megfogalmazható definícióját. A zene igazán nagy ereje nem a dallamok összetettségében, de még csak nem is a közvetítő hangszerek különlegességében rejlik, sokkal inkább a zene által előhozott, esszenciális belső tartalmak megélésének lehetőségében. Fellépők: Bereg Brass Quartet, Auksz György, Tihor Krisztián, Tihor Dóra,
Zenei világnap 2018.

Október 6., az aradi vértanúk napja
1849 október 6 –án reggel fél hatkor a legyőzött magyar hősökön súlyos bosszút állt a bécsi udvar. Négy honvédtábornokot golyó általi, kilencet pedig kötél-általi halálra ítéltek. A történelem soha nem felejti emléküket. 2018. október 04-én reggel iskolánk aulájában megemlékeztünk a 13 aradi vértanúról. A műsort Konczné Sugta Lívia osztályfőnök állította össze, melyet a 6.b osztály adott elő.
Aradi vértanúk

Szüreti hét 2018.
A szüreti mulatság megrendezését kissé elhalványuló népszokások újraélesztése indokolja. Kiemelt célunk, a kultúrális örökség, hagyományaink megőrzése. E közös cél érdekében jött létre a gyerekek, pedagógusok, szülők összefogásával, a „Szüreti Projekthét” megrendezése. Ez alkalomból iskolánk aulája és folyosója őszi, szüreti hangulatot idéző „köntösbe” öltözött.
A hét első napján Kóróczki Dóra dobolása után a kisbírók, Papp Ákos és Szabó Márk ismertették a programot. Az iskola intézményvezetője, Szabó Zoltán köszöntötte a diákokat, pedagógusokat, majd megnyitotta a hagyományőrző hetet. A pedagógusok szüreti dalcsokor éneklésével kedveskedtek, amihez jókedvvel csatlakoztak a tanulók. Délelőtt szüreti puzzle kirakásával, hagyományt idéző kisfilmek nézésével és totó kitöltésével színesítettük a tanórák közötti szüneteket. Délután vidám hangulat kerekedett a táncházban, Tihor Krisztián vezényletével mulatoztak a gyerekek.
A hét második napján szüreti sor- és váltóverseny adott lehetőséget a mozgásra, az ügyesség fejlesztésére a fair-play szabályainak betartásával. Nagy lelkesedéssel hordták a diákok a vesszőkosárban a kukoricacsövet, fára akasztották vödreiket, gyűjtögették és terelték a szőlőszemeket. A hét közepén az ügyes kezű diákok különböző technikákkal készítettek szőlőfürtöt, kreativitásukat bizonyította a parafadugó, krepp- és színes papír, tempera, vízfesték változatosabbnál változatosabb felhasználása, és gyümölcsökből, zöldségekből impozáns mandala készítése.
Mi csütörtökön sem mondtunk csütörtököt, vidám nótázásról szólt a nap. Hangszeres kísérettel csendültek fel a szüreti dalok:
Érik a szőlő…, Ettem szőlőt…, A tokaji szőlőhegyen…, Ősszel érik babám….
„Hogyan lesz a szőlőből must?” A zárónapon elméleti ismeretekkel gazdagítottuk a tanulók tudását, majd a kislányok szőlőszemelésben vették ki részüket, a legények daráltak, préseltek, majd közösen megkóstolták a 18 fokos mustot.
Végül elérkezett a várva- várt pillanat, a nap, a hét fénypontja, a felvonulás. A város utcáin díszbe öltözött Eötvös diákok, szülők és pedagógusok vonultak, bemutatva az ötletes madárijesztőket. A főtéren mazsorettesek és néptáncosok színesítettek a programot, amit kisbíróink a dobosukkal vidáman tettek közhírré. A projekthét keretében a hagyományok őrzésén túl, minta értékű közösségépítés valósult meg, ami üzenet a jövő nemzedéke számára.
Szüret 2018.

„Sulim” alkotópályázat
Intézményünk 71 tanulója az EFOP – 3. 1. 5 – 16 – 2016. „A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása” elnevezésű pályázat keretében, kreativitásukat megmutatva verssel, mesével, esszék írásával, rajzok plakátok készítésével „álmodta” meg a jövő iskoláját!
Képek a „Sulim” alkotópályázatról
A tanulók elképzeléseit az érdeklődők videón is láthatják, hallhatják, ha ide kattintanak.

Eötvös Verebek
2018. október 17-én az iskolát ellepték a fehér pólós ötödikesek, már reggel megkezdődött az "aláírásgyűjtés". A nyolcadikos osztályosok most sem kímélték a verebeket feladataikkal. Először fészket kellett építeni újságpapírból, majd ezt megtölteni az iskola aulájában elrejtett elemekkel. A legózás sem maradt ki a programból, bár itt a kis kockák és a színek más-más eledelt jelöltek, melyeket lábbal voltak kénytelenek összeszedni az újdonsült ötödikes csapatok. A harmadik feladatban az éneklésé volt a főszerep, előtte azonban ismert dalok címeit kellett kitalálni. Utoljára pedig egy verebet ábrázoló képet kellett kirakniuk puzzle-szerűen a versengőknek. A programot a fogadalomtétel zárta.
Verébavató 2018.

Méltó megemlékezés az '56-os hősökről, a forradalom és szabadságharc kezdetének 62. évfordulójáról.
Az iskola 7.c és 7.d osztálya által előadott műsort az osztályfőnökök, Takácsné Homa Éva és Vincze Mónika tanárnők tanították be, melyet a fantasztikus fény- és hangeffektek tettek emlékezetessé. Az osztályfőnökök és tanítványaik méltán lehetnek büszkék a színpadi teljesítményre, hiszen rendkívüli és egyedülálló előadást vittek színpadra, amit 2018. október 19-én háromszor is bemutattak.
1956. október 23. - A szabadság napja

Második alkalommal került megrendezésre a Bak István emléktorna
Iskolánk volt tanárára, a néhai Bak Istvánra emlékeztünk meg egy műfüves labdarúgó tornán. Intézményünk csapata mellett a Petőfi Sándor Tagintézmény és a Nyírmadai Patay István Általános Iskola focistái küzdöttek meg a kupáért. A nagyon szeles, rossz idő ellenére a gyerekek hősiesen küzdöttek, a meccsek sportszerűen zajlottak.
Eredmények:
Petőfi - Patay 4:1
Patay - Eötvös 3:4
Petőfi - Eötvös 6:3
A kupát, megismételve a tavalyi sikert, iskolánk tagintézményének, a Petőfi Sándor iskola diákjainak sikerült elvinnie, míg az Eötvös a második, a Nyírmadai Patay István Általános Iskola futballistái a harmadik helyen végeztek.
Emléktorna

Sikerek a Bolyai Matematika Csapatverseny megyei döntőjén
2018. október 12-én közel 1000 diák dolgozott együtt egy csapatért, egy célért. Az erdményhirdetésen, melyre október 24-én került sor, évfolyamonként a 6 legeredményesebb csapat jutalmazására került sor, az országos versenyen az első helyezettek képviselhetik megyénket. A díjátadó műsort fellépők is színesítették. Tihor Dóra moldvai dallamokat adott elő Auksz György és Soós János kíséretével. Kósa Krisztián tanuló, aki maga is a versenyzők között volt, a Hooligans Küzdj az álmodért dalát énekelte el. Az Adagio zeneművet Auksz György szintetizátor és Soós János trombita előadásában hallgatta meg a közönség, az ünnepséget Tihor Krisztián és Tihor Dóra szatmári tánca zárta.
A Bolyai verseny országos szervezői minden évben tanári fődíjat ítélnek oda annak a pedagógusnak, aki évente több csapatot is felkészít a versenyre, illetve kimagasló eredményt is elér csapata. 2018-ban a Bolyai-díj tulajdonosa Sultészné Gyüre Enikő lett.
Diákjaink eredményei:
3. évfolyam
5. hely "Best Forever"
(Luka Lili Jázmin, Kosztel László Levente, Túróczi Anna),
felkészítő: Nagyné Szabó Henrietta
4. hely "Tudorkák"
(Varga Dániel, Kósa Krisztián, Szabó Dorina Csenge, Deák Hunor),
felkészítő: Nagyné Szabó Henrietta
4. évfolyam
5. hely "Sirályok"
(Kántor Koppány, Magyar Dávid, Lapos Tibor),
felkészítő: Bíró Éva
2. hely "Chita Girls"
(Herczku Julianna, Farkas Dóra Luca, Palágyi Kamilla, Laczkó Heidi),
felkészítő: Bíró Éva
1. hely "Lili és a Fiúk"
(Baráth Lili, Kajdy Balázs, Szigeti Zsolt, Huszti Lóránt),
felkészítő: Bíró Éva
5. évfolyam
1. hely "Villámszámolók"
(Balogh Attila, Lengyel Péter, Orosz Sándor Zoltán, Simon-Jójárt Kevin),
felkészítő: Dr. Karászi Zsoltné
6. évfolyam
5. hely "Számfényvesztők"
(Tar Zsombor, Balázs Borbála, Kósa Jázmin Réka, Gyöngyösi Bence),
felkészítő: Kondor Éva
8. évfolyam
1. hely "3 az 1-ben"
(Ács-Szabó Zsóka, Bancsi Bianka, Nagy Nándor Botond, Togyeriska Krisztina),
felkészítő: Székelyné Apáti Rita
A díjátadón készült videóösszeállítás iskolánk YouTube csatornáján elérhető: Bolyai Eredményhirdetés

Sikerek a Bolyai Magyar nyelv és irodalom Csapatverseny megyei döntőjén
A Bolyai Csapatverseny megyei fordulóját magyar nyelv és irodalom tantárgyból 2018. november 9-én rendezték meg 3-8. osztályos tanulóknak. A 4 fős csapatok nagy lelkesedéssel készültek a megmérettetésre. Az izgalmas versenyt követően az ünnepélyes eredményhirdetésre november 22-én Kisvárdán, a Művészetek Házában került sor.
Diákjaink eredményei:
3. évfolyam
2. hely "Nyerő négyes"
(Bodó Laura, Szabó Dorina Csenge, Csatlós Dorka, Varga Dorka),
felkészítő: Simon Edit Ildikó
3. hely "A természet emberei"
(Kósa Krisztián, Dér Bence, Varga Dániel, Tóth Botond),
felkészítő: Illésné Szombathy Katalin<
4. évfolyam
5. hely "Okos unikornisok"
(Farkas Dóra Luca, Hercku Julianna, Gyurkó Kinga, Katona Lilla),
felkészítő: Fedor Gabriella
5. évfolyam
6. hely "4NGúzok"
(Simon-Jójárt Kevin, Voloscsuk Emília, Szakács Mézia, Balogh Attila),
felkészítő: Győri Katalin
Bolyai magyar díjátadó

2018 november - egészségnevelési hónap
Iskolánkban több éve hagyomány, hogy november az egészségnevelés hónapja. Ebben a tanévben is sok színes programban vehettek részt gyermekeink az egészségnevelés jegyében. A hónap elején az osztályok jelentős mennyiségű cserepes virággal díszítették osztálytermüket és az emeletet, s tették ezáltal szebbé környezetüket.
Programunkat az egészséges táplálkozással kapcsolatos, ötletes plakátok készítésével folytattuk. Az osztályfőnökök irányításával az egész iskola apraja-nagyja jobbnál jobb plakátokkal hívta fel a figyelmet arra, hogyan táplálkozhatunk egészségesen. Az elkészült alkotásokat kiállítottuk az aulában, ahol a gyermekek érdeklődéssel nézegették egész hónapon át az oktató jellegű képeket. Voltak olyan lelkes osztályok, akik több ilyen munkát is készítettek.
Nagyné Varga Krisztina iskolai védőnő a 7-8. évfolyam számára tartott interaktív előadást az egészséges táplálkozásról. A résztvevő tanulók érdekes és hasznos információkat hallhattak, s egy játékos vetélkedő keretében adhattak számot tudásukról. Nagy sikert aratott a magvak felismerése, de a totót, a keresztrejtvényt is szívesen oldották meg az osztályok képviselői. Az 5-6. évfolyam számára dietetikus szakember tartott előadást erről a témáról.
Filmvetítéssel egybekötött drog-prevenciós előadáson vehettek részt a 7-8. évfolyam tanulói Orbán Tamás tanár úr vezetésével, 5-6. évfolyam tanulói pedig Filep János szociális munkás vezetésével. Csoportokban egy totó kitöltésével mélyíthették el az előadáson elhangzott információkat.
A konyhai higiéniás ismeretekről és a konyhai eszközök biztonságos használatáról szóló foglalkozásokon is aktívan szerepeltek tanulóink. A nagyon jó hangulatban zajlott előadáson Kósa László és Kósa Bertalan volt segítségünkre. A gyerekek sok érdekes dolgot halhattak és a témával kapcsolatos kérdéseket is tehettek fel. Az előadók ellenőrző kérdésekkel győződtek meg róla, mennyire figyeltek a tanulók.
Egy délelőtt zöldség- és gyümölcs, illetve gyümölcslé kóstolás tette frissebbé a napot. A gyermekek szívesen kóstolták a frissen készített salátákat, gyümölcsleveket. A zöldség- és gyümölcskarneválon ötletes, színes figurák készültek különféle zöldségekből, gyümölcsökből. A kreatív gyermekek barkácsolással, faragással szebbnél szebb figurákat alkottak. A műveikből készült kiállítást még napokig csodálhattuk. Az alsós gyermekeknek a lelkes szülők segítettek. E remekművek is az aulában kerültek kiállításra.
Az évfolyam bajnokságok a testnevelő tanárok irányításával folytak. Fiú foci, lány foci, kosárlabda, kézilabda bajnokságokon mérték össze ügyességüket az osztályok. Vöröskeresztes bázisiskolaként az egészségnevelési hónap keretében rendeztünk zenés gimnasztikát az 5-6. évfolyam számára. Fekete Istvánné tanítónő vezetésével. Vöröskeresztes bázisiskolaként újra gyűjtöttünk a Vöröskereszt számára. A tagdíjak befizetésével hozzájárultunk a Vöröskereszt munkájához.
Gyűjtöttünk karácsonyi adományokat a rászorulóknak, illetve csokigyűjtést is szerveztünk azoknak a gyerekeknek, akik az ünnepeket sajnos kórházban töltik. E mozgalmas hónap hozzájárult ahhoz, hogy gyermekeinkben alakuljon ki az egészséges életmód iránti igény, a mozgás szeretete, az empátia embertársaink iránt. Az egészségnevelési hónap egyes programjaival bekapcsolódtunk az EFOP-1.8.5-17 Menő menzák az iskolákban – Egészséges étkezést és életstílust népszerűsítő programok c. pályázatba.
A hónap szervezői voltak: Boldy Szilvia tanárnő, Gulyásné Csohány Katalin tanítónő, Szucsányiné Magocsa Edit tanítónő. Köszönet minden résztvevő osztályfőnöknek, pedagógusnak, szülőnek, és mindenkinek, aki segítette a programok lebonyolítását!
Egészségnevelési hónap 2018.

Mézeskalácssütés és kézműves foglalkozás
2018. december 11-én iskolánkban az alsó tagozatos diákjainknak mézeskalácssütést szerveztek a tanító nénik. A szülők és a konyhai dolgozók által készített tésztát nyújtották, formázták, díszitették a kis kukták. Az iskola auláját karácsonyi illatok töltötték meg.
Délután a Balázs József Könyvtár és a Művelődési Ház kiállító termében diákjaink kézműves foglalkozáson valósíthatták meg kreatív ötleteiket!
A program az EFOP 3.1.5-16–2016–00001 „A tanulói lemorzsolódással veszélyeztetett intézmények támogatása” pályázat megvalósuló eleme volt.
Mézeskalácssütés és kézműves foglalkozás 2018.

Közös karácsonyi gyertyagyújtás
Sok éves hagyomány intézményünkben, hogy valamennyi diák, pedagógus és iskolánk többi dolgozója a megérdemelt téli szünet előtt összegyűlünk a hatalmas fenyő körül, hogy együtt töltsünk néhány meghitt percet munkahelyi szeretteink körében, elénekeljünk vagy meghallgassunk közösen egy-két karácsonyi éneket, együtt gyönyörködjünk az ünnep fényeiben. A gyermekközösségek és a diákönkormányzat képviselőinek közös gyertyagyújtását, az alkalom meghittségét és ünnepélyességét dr. Balogh Zoltánné tanárnő és énekkara, a 8. c és 8. d osztályok önkéntesei, továbbá Kósa Krisztián 3. c osztályos, Laczkó Heidi, Magyar Dávid 4. b osztályos, Baráth Lili 4. c osztályos, Laczkó Boglárka és Veres Zsolt 5. d osztályos, Fehér Luca 7. a osztályos, Czap Boglárka 8. c osztályos, Borbás Petra, Csekő Réka, Kolozsvári Aténa és Losonczi Vivien Vanda 8. d osztályos tanulók, valamint Tamás Andrea tanárnő és dr. Siposné Szilágyi Ildikó tanárnő s egítő munkája egészítette ki. A nemrég nyugdíjba vonult Koncz Csaba tanár úr szavalata tette még ünnepélyesebbé ezt a napot.
Karácsony 2018.

Farsangoltunk
A hagyományoknak megfelelően az idei farsangot is a végzős osztályok keringője nyitotta meg. Rendhagyó módon a tanári karból verbuválódott néptánc együttes is megmutatta tánctudását, mellyel már korábban, a novemberi Eötvös bálon is nagy sikert értek el. A táncos produkciókat iskolánk mazsorett csapata zárta. A farsangon a kisebbek ismét kitettek magukért, ötletesebbnél ötletesebb jelmezbe bújtak, melyeket a megválasztott "hercegi pár" előtt mutattak be két bohóc felvezetésével.
Farsang 2019.

Jubileumok, számok, sikerek!
A február 15-én megrendezett Zrínyi /Gordiusz Országos Matematikaverseny megyei fordulójának eredményhirdetésére március elsején került sor iskolánkban. 77 általános iskolai tanuló és 19 középiskolai diák vehetett át díjat kimagasló eredményéért.(általános iskola 1-10; középiskola 1-3; szakközépiskola 1. helyezettjei) Az Eötvös iskola több versenyzője kimagaslóan teljesített. Az eltelt 28 év egyikén sem ált még a dobogó legfelső fokán 3 gyermek iskolánkból. Nagyon készültünk erre a versenyre, szabadidőben is sok időt fordított a gyakorlásra gyermek, pedagógus egyaránt. Igaz minden évben ezt tettük, de a jubileumi évforduló még inkább megsokszorozta a tenni akarást. Melyek ezek az évfordulók? 40 éve nyilvánították várossá Vásárosnaményt, 40 éve adták át iskolánk központi épületét. 30 éve indult útjára a Zrínyi verseny, igaz első két évben még csak Kecskeméten és Bács Kiskun megyében került megrendezésre. Ezt követően lett országos, így 28 éve kapcsolódhattunk mi is, így lett városunk, iskolánk versenyhelyszín. Fontosnak tartjuk a matematika népszerűsítését, számunkra a megmérettetés valamint a díjkiosztó napja a matematika ünnepe.
Versenyzőink legjobb eredményei:
1. hely
Farkas Míra Zsanna 2. o. /Felk.: Boda Istvánné/
Varga Dániel 3. o. /Felk.: Nagyné Szabó Henrietta/
Nagy Nándor Botond 8. o. /Felk.: Székelyné Apáti Rita/
2. hely
Tar Zsombor 6. o. /Felk.: Kondor Éva/
5. hely
Dér Bence 3. o. /Felk.: Nagyné Szabó Henrietta/
6. hely
Kóróczki Dóra 7. o. /Felk.: Konczné Sugta Lívia/
7. hely
Kolozsvári Zalán Ottó 2. o. /Felk.: Boda Istvánné/
Kajdy Balázs 4. o. /Felk.: Bíró Éva/
Simon-Jójárt Kevin 5. o. /Felk.: Dr. Karászi Zsoltné/
8. hely
Laczkó Boglárka 5. o. /Felk.: Dr. Karászi Zsoltné/
9. hely
Magyar Dávid 4. o. /Felk.: Bíró Éva/
10. hely
Kósa Krisztián 3. o. /Felk.: Nagyné Szabó Henrietta/

Az évfolyamonkénti, iskolánkénti 3 legeredményesebb tanuló pontszáma adta a csapatverseny eredményét. Csak az első helyezett csapatok lettek jutalmazva, de minden évfolyam legjobbjának a pontszáma az iskola teljesítményét növelte.

Legeredményesebb csapataink:
1. hely
Dér Bence, Kósa Krisztián, Varga Dániel 3. o. /Felk.: Nagyné Szabó Henrietta/
2. hely
Laczkó Boglárka, Simon-Jójárt Kevin, Voloscsuk Emília 5. o. /Felk.: Dr. Karászi Zsoltné/
Csíkos Noel Zsolt, Nagy Nándor Botond, Togyeriska Krisztina 8. o. /Felk.: Székelyné Apáti Rita/
3. hely
Bertics Lelle, Farkas Míra Zsanna, Kolozsvári Zalán Ottó 2. o. /Felk.: Boda Istvánné, Németh Erika/
Herczku Julianna, Kajdy Balázs, Magyar Dávid 4. o. /Felk.: Bíró Éva/
Gyöngyösi Bence, Kósa Jázmin Réka, Tar Zsombor 6. o. /Felk.: Kondor Éva/
6. hely Liba Liliána, Kóróczky Dóra, Takács Flóra Éva 7. o. /Felk.: Konczné Sugta Lívia/

Nagy örömünkre az iskolák közötti versenyben elsők, így a vándorserleg őrzői lettünk egy évre. A Matematikában Tehetséges Tanulókért Alapítvány elismerésben részesítette Boda Istvánné, Nagyné Szabó Henrietta, Székelyné Apáti Rita felkészítő nevelőket. Az országos döntőbe 19 diák kapott meghívást megyénkből. Közülük 4 fő iskolánk tanulója: Farkas Míra Zsanna, Varga Dániel, Nagy Nándor Botond, Tar Zsombor.
A díjkiosztót iskolánk tanulóinak fellépései, műsorszámai színesítették: Kósa Krisztián szóló ének, énekkar /Dr. Balogh Zoltánné/, mazsorett csoportok /Fekete Istvánné/, Moldovai és Sárközi táncok /Tihor Krisztián/.

Köszönjük a segítséget a rendőrségnek a polgárőrségnek, az iskolaorvosnak és a védőnőnek.
Elismerés illeti a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola minden dolgozójának a munkáját.
Zrínyi/Gordiusz 2019.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe …” Az Eötvös-hét margójára
„Hagyomány az, ami él a múltból, kapcsolódik a jelenhez és folyamatosan bővül a jelen múlttá válása által.”
Ezek a gondolatok az egész névadóhetünket behálózták, hiszen az évtizedek óta szervezett rendezvénysorozat évről évre gazdagítja ismereteinket, életünket, emléknyomot hagy bennünk.
A hét első napján hű tanítványként tisztelegtünk báró Vásárosnaményi Eötvös József emléke előtt, és az iskolaépület építésének 40. évfordulója alkalmából képviselőink osztálynévsorokkal ellátott szalagot kötöttek az intézmény zászlójára, majd fejet hajtottunk a névadó szobra előtt. Délután az osztályközösségek küldöttei a Diákközgyűlésen elmondták az iskolai élettel kapcsolatos észrevételeiket és ötleteiket. Kedden délelőtt a tanulmányi versenyeken szép eredményeket elért társainkat jutalmaztuk, délután pedig ügyes kezű alsó tagozatos rajzolók a „Csodálatos állatvilág” témakörben készíthették el pályamunkáikat.
A szünetekben a farsangi felvételeket nézve nosztalgiázhattunk.
Szerdán ifjú tollforgatók próbálgatták szárnyaikat az Eötvös-Teaházban, míg csütörtökön az Eötvös-kupa versenyei mellett "A honfoglalók hagyatéka" című időutazó interaktív előadáson vehettek részt az érdeklődők a szervezők mellett Ábrán Andrással, a Keleti Gyepű Hagyományőrző Íjász Egyesület alvezérével.
Péntek délután a „Zöld kertészek délutánján” tevékenykedhettünk iskolánk zöldövezetének frissítéséért. A szorgos kiskertészek több mint száz cserép virággal tették szebbé környezetünket.
A programjaink nem lehettek volna ilyen emlékezetesek, ha nincs az a határtalan összefogás, segíteni akarás, amely ezen a héten is jellemezte iskolánk közösségét.
Tisztelet, hagyomány, értékek – ez a három szó jelenti számunkra - így visszatekintve - az Eötvös József tiszteletére rendezett hetet.
Eötvös-hét 2019.

Megemlékezés az 1848. március 15-i forradalom hőseiről
Intézményünkben idén is méltó módon emlékeztünk meg az 1848. március 15-i forradalom hőseiről. 2019. március 13-án (szerdán) a 2. órában az alsó, míg a 4.órában a felső tagozat tekintette meg a reformkor nagy hőseiről készült műsort. Az ünnepi emlékműsort három osztály a 6.B, a 7.A és a 7.C osztály válogatott tanulói adták, Bordásné Szilágyi Eleonóra tanárnő és Orbán Tamás tanárúr szervezésében. A műsorban mintegy 20 tanuló vett részt, akik különböző műfajokkal színesítették műsorunkat. A megemlékezés tartalmazott színvonalas szavalatot, ének és táncprodukciót, valamint felidéztük a március 15-i események főbb programpontjait a műsorban részt vevő tanulók segítségével. Köszönet mindenkinek, akik a műsor betanító pedagógusokon kívül segítséget nyújtottak az emlékműsor sikeres és zökkenőmentes lebonyolításában.
Emlékműsor

Március 22-én a Víz Világnapját ünnepeltük
Rendhagyó, különleges műsorral készült a 6. c osztály. A Víz Világnapja alkalmából Takács Sándor osztályfőnök által összeállított és betanított műsorban a 2019-es világnap szlogenje elevenedett fel a hallgatóság számára: Vizet mindenkinek!
Ez alkalomból térségünk "hírességeiről", a tiszavirágról is hallhattunk néhány gondolatot, csakúgy, mint az elmúlt év egyik nagy kataszrtófahelyzetésről, a fokvárosi vízhiányról.
Víz Világnapja

„Jövőnk a tét – hulladékokról okosan!”
A Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület „Jövőnk a tét – hulladékokról okosan!” címmel, 3 fordulós környezeti nevelési vetélkedőt hirdetett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei általános iskolás tanulók számára. A vetélkedő 2019. január 28-tól 2019. március 29-ig tartott. A vetélkedő két elektronikus fordulóból és egy személyes döntőből állt. Iskolánk három csapata 32 csapattal mérte össze tudását. A Kalandozók csapatát Balázs László, Fábián Balázs, Király Lilla, Kovács Emília és Vincze János erősítette. A Mágusok csapatának tagjai Farkas Bence, Gulyás Lili, Illés Gábor, Losonczi Vivien és Nagy Mátyás volt. Az Életrevalók csapata meghívást kapott a döntőbe; Faragó Fruzsina, Kóróczki Dóra, Liba Liliána, Siti Zsanett, Takács Flóra Éva szereplésével. Czető-Koncz Kristóf, Nagy Péter és Vass Lilla tanulók pedig a szervezésben segítettek. Első helyezést értek el tanulóink.
A döntő napján ellátogathattak tanulóink az Orosi Hulladéklerakó Központba, ahol tájékozódhattak a hulladékok korszerű begyűjtéséről, feldolgozásáról, és a már használt termékek újrahasznosításáról. A döntő után Tivadaron a Szabadidő Központban kétnapos programon vettek részt, amelynek része egy Szatmár-Beregi tanulmányi kirándulás és egy szemléletformáló tréning volt.
A verseny és a tábor lehetőséget adott a diákjaink számára, hogy megismerjék a hulladékgazdálkodás jelentőségét, a hulladékok szelektív gyűjtését, felismerjék saját felelősségüket és azt, hogy ők maguk mit tehetnek a tisztább, élhetőbb környezetük érdekében.
Köszönjük szépen a lehetőséget és az új ismereteket a szervezőknek; Toldi Zoltánnak, Inántsy Pap Sándornak és Simon Mariannak.
A képek megtekintéséhez kattintson ide.

„Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?”
A Föld napja (április 22.) alkalmából különféle eseményeket rendeznek világszerte, melyekkel felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja. A napot 175 országban tartják, Magyarországon 1990 óta rendezik meg. 2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá”-vá nyilvánította. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” (forrás: Wikipedia)
Létünk alapja az élővilág változatosságának megőrzése – erre figyelmeztet a 29. magyar és a 49. világméretű Föld napja, melynek kiemelt témája a biológiai sokféleség megőrzése. Agyonnyomjuk a vadvilágot, túlfogyasztunk és túlterjeszkedünk, ezt jelzi évről évre a WWF Élő bolygó jelentése. Az emberiség beavatkozása a természet évezredes egyensúlyába veszélyezteti a vadonélők, köztük a beporzó rovarok, növények létét. A biológiai sokféleség csökkenésének 60%-áért étrendünk, pontosabban az állatok takarmánya felel. (forrás: fna.hu/afoldnapja)
Iskolánk 2. c osztályos tanulói (Boda Istvánné és Filep Gáborné tanító nénik vezényletével) által előadott műsorról készült képek megtekintéséhez kattintson ide.

Néptáncgála 2019
Iskolánk apraja-nagyja számott adott abból a tudásból, melyet Tihor Krisztián tanár úrtól kaptak a tanév során. Az Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak a már hagyománnyá vált gáláján felléptek öregdiákjaink is Kenderesi Dániel és Koncz András személyében. A műsor végén minden táncos részt vett az "össztáncon".
A gáláról készült képek megtekintéséhez kattintson ide.

Vöröskereszt Világnapja
Május 8-án ünnepeljük a Vöröskereszt Világnapját, amelyet Jean Henri Dunant, svájci üzletember alapított 1881. május 16-án. Az 1859-es solferinói csata láttán határozta el, hogy humanitárius szervezetet alapít. Az ott tapasztalt borzalmak mély nyomot hagytak benne, ahogy fogalmazott: „Megértettem, hogy az egyén ennyi nyomorral szemben tehetetlen, és ha segíteni akarok, akár csak egy kicsit is, az egész emberiséget kell mozgósítanom!”
Minden évben intézményünk bázisiskola révén színvonalas emlékműsorral készül erre a jeles esemény megünneplésére. Hangsúlyozni kívántuk a mozgalom szerepét hazánkban és a világban egyaránt a szeretet témájára épült műsorunkkal. A világ önkéntesei életmentő és élet megváltoztató cselekedeteikkel szolgálják az emberiséget. A Vöröskereszt helyi és nemzetközi szinten, függetlenül és semlegesen, mindenhol és mindenki számára segítséget igyekszik nyújtani. A 8.A és a 7.D osztály előadását összeállította és betanította Boldy Szilvia és Libáné Most Andrea tanárnők. A tanulók versekkel, figyelemfelkeltő mozgásos jelenetekkel és zárásként a Vöröskereszt emblémáját megformázva, színvonalas műsort mutattak be.
A képek megtekintéséhez kattintson ide.

Madarak és Fák Napja
"Évente egy nap szenteltessék a madarak és fák védelmében!” – hívta fel a figyelmet Herman Ottó, a magyarországi tudományos madárkutatás megalapozója. Javaslatára több, mint száz éve ünnepeljük országszerte, így az iskolánkban is a Madarak és Fák Napját. Ezt a nemes hagyományt követtük ezúton is, amikor a nap megtervezéséhez, szervezéséhez kezdtünk. Alapvető célunk az volt, hogy az intézményünkben tanuló diákok természetvédelem iránti elkötelezettségét formáljuk, mélyítsük.
Eredeti tervünk szerint gyalogtúra után a Tisza- parton kialakított állomásokon mérték volna össze csapataink tudásukat. A szeszélyes időjárás miatt az utolsó napokban újra kellett szervezni a megvalósítandó programjainkat. Ugyan az iskola falai közé kényszerültünk, de a tantermekben és az iskola helyiségeiben kialakított állomások is jól szolgálták a kitűzött célunkat. Többnyire játékos formában megoldható feladatokat kínáltunk a gyerekeknek ezen a napon.
A résztvevő gyerekek egy tartalmas, programokkal teli napon élményszerűen, szórakoztató módon, modern, interaktív szemlélettel, játékosan szerezhettek ismereteket. A diákok közelebb kerültek a természethez, és elmélyítettük bennük a természet- és környezetvédelem fontosságát.
A képek megtekintéséhez kattintson ide.

Nemzeti Összetartozás Napja
A nemzeti összetartozás napja az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának évfordulójára emlékező, június 4-ére eső nemzeti emléknap. A trianoni békeszerződés az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések Magyarországra erőszakolt rendszerének részeként, a háborúban vesztes Magyar Királyság (mint az Osztrák–Magyar Monarchia egyik utódállama, bár jogilag nem nevezhető utódállamnak) és a háborúban győztes antant szövetség hatalmai (Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország) között létrejött békeszerződés, amely többek között az Osztrák–Magyar Monarchia felbomlása miatt meghatározta Magyarország és Ausztria, Románia, valamint az újonnan létrejött Csehszlovákia[13] és a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság új határait.
Az első világháborút lezáró békerendszer alapján az őshonos magyar népesség öt, a mai állapot szerint nyolc államban találta magát, és vele együtt történelmi és kulturális emlékhelyeinek nagy részét is. (forrás: Wikipedia)
A Bancsiné Sinkó Anna tanárnő által felkészített 5. D osztályos tanulók látványos elemekkel színesített műsoráról készült képek megtekintéséhez kattintson ide.

Művészetis Tanévzáró
Lezárult a tanév az Alapfokú Művészeti Iskola növendékei számára. A 2019. június 13-án megtartott ünnepi eseményen az évértékelés mellett jutalmak átadására és műsorszámokra is sor került. Ezen a napon vehették át a diákok a bizonyítványukat.
A képek megtekintéséhez kattintson ide.